Binnenland

Boven op de rem voor een paardenhoofd

EMMELOORD – Vijf uur had een houtbewerker nodig om een paardenhoofd te kerven uit de stam van een lindeboom. Het resultaat mag er zijn. Gerard Vermunt: „Paarden stempelen ons leven.”

Jan Mark ten Hove
30 July 2010 21:13Gewijzigd op 14 November 2020 11:20
In de voortuin van de familie Vermunt bij Emmeloord staat een houten paard. Het dier is gesneden uit de stam van een lindeboom. Het kunstwerk levert nogal wat bekijks op. Automobilisten trappen spontaan op de rem, fietsers stoppen een moment om het houtsn
In de voortuin van de familie Vermunt bij Emmeloord staat een houten paard. Het dier is gesneden uit de stam van een lindeboom. Het kunstwerk levert nogal wat bekijks op. Automobilisten trappen spontaan op de rem, fietsers stoppen een moment om het houtsn

Gerard en Thea Vermunt zijn gek van paarden. Beiden zijn bevoegd instructeur en bezoeken heel wat prestigieuze paardensportwedstrijden. Behalve aan het verzorgen van twee paarden en het onderhoud van bijbehorend parcours hebben de Vermunts hun handen vol aan het verbouwen van aardappelen, bieten, tarwe en witlof. Over hun paardenliefhebberij zijn de Emmeloorders duidelijk: „De boerderij is voor de boterham, de paarden zijn voor de hobby.”

Nadat het echtpaar in 1987 trouwde, betrok het een boerderij op het voormalige eiland Schokland. Omdat de boerderij en aangelegen gebouwen verzakten in het veen, werd een verhuizing onafwendbaar. De afdeling Domeinen van het ministerie van Financiën voorzag in een oplossing: een boerderij even buiten de bebouwde kom van Emmeloord.

Lange tijd gebeurde er weinig aan de nieuwe woning. Totdat de tuin in 2004 met 
80 centimeter opgehoogd moest worden. Vermunt: „In onze voortuin stond een prachtige lindeboom. Helaas was de stam niet bestand tegen het zand en stierf de boom langzamerhand af.”

Twee jaar later was de boom dood. Vermunt: „In 2006 huurden we een hoogwerker om het dak van ons huis te renoveren. We hebben dezelfde middag de kruin van de lindeboom verwijderd.” Alleen de stam bleef staan.

Via een kennis van een bevriende relatie hoorde Vermunt van een boom­verzorger die „mooie dingen met boomstammen” kon doen. In vierenhalf uur wist de kunstenaar een paardenhoofd uit het hout van de lindestam te snijden. Vermunt steekt zijn bewondering voor het houtsnijwerk niet onder stoelen of banken: „Uiteraard wilden we wat aanpassingen op detail­niveau, maar het geheel is een knappe prestatie. Zeker als je bedenkt dat die hout­bewerker dit zonder voorbeeld voor elkaar kreeg. Ik ken niemand die zo’n paardenhoofd in zijn tuin heeft staan.”

Aan de eerste versie is wel wat bijgeschaafd: „We wilden de oren wat groter hebben en we hebben een gedeelte van de maantop weg laten halen. Ook de ogen zijn extra geaccentueerd, die waren eerst heel spits. Dat gaf het dier een laffe uitstraling. Daarnaast zijn de manen wat scherper aangezet.”

Reacties op het houten kunstwerk krijgen Vermunt en zijn vrouw in overvloed. „Automobilisten trappen spontaan op de rem en rijden terug om het paard te bewonderen. Fietsers stappen niet zelden af en knopen een praatje met ons aan.”

Om het houten paard in goede conditie te bewaren, smeert Vermunt de stam regelmatig in met tuin­meubelolie. Dat blijkt nodig, omdat het lindehout in toenemende mate barst door het ontbreken van sappen uit de wortels. Een andere bedreiging voor de houten viervoeter is een telkens terugkerende specht. De vogel pikt door de schors van de lindeboom op zoek naar insecten.

Na zijn uitleg over het paardenhoofd spuwt Vermunt zijn gal over de deplorabele toestand in de agrarische sector. Het boerenbedrijf wordt hard getroffen door de economische crisis. Als een stille getuige staart het paard over de vruchtbare landbouwgrond.

Dit is het achtste deel in een serie over bijzondere tuinen en erven.

Refdag.nl/erfgoed

Meer over
Regio
Erfgoed

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer