Kerk & religie

Kerken Indonesië steeds vaker doelwit aanslagen

JAKARTA – Een gezaghebbende mensenrechtenorganisatie in Jakarta heeft felle kritiek geuit op de Indonesische regering omdat deze zo weinig doet ter bescherming van kerken. Het aantal aanvallen op kerken en christelijke gebedsplaatsen in Indonesië is dit jaar explosief gestegen.

Kerkredactie
27 July 2010 12:01Gewijzigd op 14 November 2020 11:18
Indonesische christenen. Foto EPA
Indonesische christenen. Foto EPA

Het Setara-instituut voor mensenrechten maakte maandag bekend dat het aantal aanvallen op en bestormingen van kerken in de eerste zeven maanden van 2010 al op 28 ligt. Dit is bijna 50 procent hoger dan in de voorgaande jaren. In 2009 lag het aantal gevallen op 19. De acties van veelal radicale moslimorganisaties hebben de godsdienstvrijheid in Indonesië sterk ondermijnd.

Vooral in de maanden januari en juni werden dit jaar bijna wekelijks Indonesische kerken en gebedsplaatsen bestormd, verzegeld en in sommige gevallen zelfs in brand gestoken. De meeste incidenten hadden plaats in West-Java en Jakarta.

Maar ook in Noord-Sumatra werden dit jaar twee kerken in brand gestoken. In West-Java en Jakarta zijn de dichtbevolkte randgemeenten Bogor, Tangerang, Bekasi en Depok broedplaatsen van puriteinse islamitische groeperingen, die de islamitische shariawetgeving prediken. In deze steden is de islam een belangrijke politieke bindfactor geworden in lokale verkiezingen, zo schrijven onderzoekers van het Setara-instituut.

Het is voor het eerst in jaren dat een Indonesische mensenrechtenorganisatie zo luid alarm slaat bij de regering over de positie van christenen op de archipel. Het rapport analyseert niet alleen de incidenten, maar neemt ook het algehele regeringsbeleid jegens de christelijke minderheid en haar gebedsplaatsen onder vuur.

Door een ministerieel decreet uit 2006 moeten minstens negentig kerkgangers, zestig buurtbewoners en een lokaal religieus forum schriftelijk toestemming geven voor de bouwvergunning van een kerk. Hiermee schuift volgens Setara de centrale overheid de verantwoordelijkheid voor de bescherming van geloofsvrijheid af op lokale gemeentebesturen. Dit staat volstrekt haaks op de Indonesische grondwet en een wetsartikel uit 2005 die civiele en politieke rechten van Indonesische burgers garanderen.

Ook schrijft Setara dat radicaalislamitische groeperingen zich op lokaal bestuursniveau harder zullen opstellen om hun onderhandelingspositie met de lokale politieke elite te verstevigen. In de huidige Indonesische democratie zien veel lokale besturen de islam als handig bindmiddel voor de politieke achterban.

Setara, verbonden aan de mensenrechtenactivist Hendardi, roept president Yudhoyono en zijn regering op om met de garantie van gebedsplaatsen tegemoet te komen aan de christelijke minderheid in Indonesië. Ook moet de politie harder optreden tegen geweldsplegers.

Circa 8 procent van de 240 miljoen Indonesiërs is christen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer