Burgemeester nog niet weg om drama Loveparade
DUISBURG (ANP/DPA) – Adolf Sauerland, de burgemeester van Duisburg, weigert vooralsnog op te stappen in verband met het drama zaterdag tijdens de Loveparade, waarbij twintig mensen om het leven kwamen. Hij liet dat maandag in de namiddag weten in een persoonlijke verklaring.
Media in Duitsland vinden net als nabestaanden van de slachtoffers en deskundigen op het gebied van grote evenementen dat de 55-jarige Sauerland zijn ambt moet neerleggen. Als burgemeester is hij immers verantwoordelijk voor de veiligheid in zijn gemeente.
Volgens Sauerland is het op dit moment het belangrijkste om opheldering te krijgen over de toedracht van het drama. „Als wij weten wat er is gebeurd, gaan wij op de vraag in wie de verantwoordelijkheid draagt.”
Sauerland is niet de enige die onderwerp is van felle kritiek. „Dit is geen tragisch ongeval, maar een misdrijf door totaal amateurisme”, aldus Marek Lieberberg, een toonaangevend organisator van dancefeesten, maandag in de Süddeutsche Zeitung. Lieberberg verwijt de collega’s in Duisburg onvermogen en winstbejag en plaatselijke politiek geldingsdrang.
De Duitse politie meldde maandag dat er naast de doden, onder wie een 22-jarige Nederlander, meer dan vijfhonderd mensen gewond zijn geraakt tijdens de Loveparade. Die had plaats op een tot festivalterrein omgebouwd voormalig stationsemplacement, dat beschikte over slechts één ingang, die tevens werd gebruikt als uitgang. Oorzaak voor de doden en gewonden waren een uitbraak van massale paniek bij de ingang en alcohol- en drugsmisbruik.
Van de 511 getelde gewonden kwamen er 283 in het ziekenhuis terecht. Een van hen, een 21-jarige Duitse, bezweek maandagavond aan haar verwondingen. Volgens een woordvoerder van de politie waren er zaterdag waarschijnlijk tussen de 300.000 en 400.000 danceliefhebbers aanwezig tijdens de Loveparade.
Het onderzoek naar de toedracht van het drama is in volle gang. De krant Kölnische Rundschau meldt dat burgemeester Sauerland van Duisburg pas zaterdagochtend om 9 uur de vergunning voor de Loveparade tekende, toen duizenden feestgangers al onderweg waren naar het feestterrein en het gemeentebestuur geen andere keus meer had. Volgens politiefunctionarissen met veel ervaring met grote evenementen is het gebruikelijk dat noodzakelijke vergunningen weken of zelfs maanden van tevoren worden afgegeven.