„Laten lutheranen bij Schrift blijven”
STUTTGART – In een deel van de lutherse kerken wereldwijd dreigen „vele heilige Schriftuurlijke waarheden die ten grondslag lagen aan de Reformatie verloren te gaan.”
Die waarschuwing gaf ds. Gerald Kieschnick, voorzitter van de Internationale Lutherse Raad (ILC), zaterdag tijdens de elfde assemblee van de Lutherse Wereldfederatie (LWF) in het Duitse Stuttgart. De assemblee, die vorige week dinsdag begon, wordt morgen afgesloten.
Kieschnick constateerde dat in sommige lidkerken van de LWF allerlei zaken die de christelijke waarheid ondermijnen „eerst werden getolereerd, toen geaccepteerd en nu worden bevestigd.” Hij wees hierbij op de voortdurende discussies rond onder andere huwelijk en (homo)seksualiteit. Een aantal lutherse kerken heeft stappen ondernomen om homoseksuele verbintenissen te zegenen alsook praktiserende homo’s en lesbiennes toe te laten tot het ambt van predikant.
De ILC, een verband van 34 behoudende lutherse kerken, heeft vorig jaar een verklaring aanvaard waarin homoseksualiteit wordt omschreven als „een schending van de wil van God”, aldus Kieschnick in zijn toespraak. „Ik zeg dit hier niet om te oordelen, noch om de balk in mijn eigen oog te negeren, maar met een bezwaard hart.” Hij merkte verder op dat de controverses hierover „zware interne strijd, serieuze geestelijke conflicten en zelfs scheuringen” tot gevolg kunnen hebben.
Desondanks sprak hij woorden van dank uit voor de banden die er zijn met de Lutherse Wereldfederatie. „Hoewel we over talloze zaken rond geloof en leven van mening verschillen, heb ik uw broederlijke collegialiteit oprecht gewaardeerd”, zo zei hij volgens het persverslag van de LWF.
De assemblee koos zaterdag een nieuwe LWF-president, in de persoon van de Palestijnse bisschop dr. Munib A. Yunan (59). Yunan volgt Mark S. Hanson op, die de LWF leidde sinds de vorige assemblee, in het Canadese Winnipeg (2003). Yunan werd –als enige kandidaat– gekozen met 300 stemmen vóór, 23 tegen en 37 onthoudingen.
De bisschop, hoofd van de Evangelisch-Lutherse Kerk in Jordanië en in het Heilige Land, heeft zich de laatste jaren opgeworpen als ijveraar voor de rechten van Palestijnen en criticus van de Israëlische politiek, aldus de Duitse protestantse nieuwsdienst Idea. Eind 2009 was hij medeondertekenaar van het Kairosdocument, waarin de Israëlische „bezetting” van de Palestijnse gebieden als „zonde tegen God en de mensen” wordt getypeerd. Yunan zal de LWF de komende jaren leiden.
Bij de Lutherse Wereldfederatie, opgericht in 1947, zijn 145 lutherse kerken aangesloten, verspreid over 79 landen.