Martin kookt: pastasalade
Tijden veranderen. Vroeger bestond de warme maaltijd veelal uit aardappelen met groente en vlees. Bij ons thuis aten we één keer per week over de grens: macaroni of nasi. Later ontdekten we ook bami. Ik was als kind al blij met deze afwisseling op de aardappelsleur. Eten is ook emotie; zo’n dag had een gouden randje.
Anno 2010 zet de gemiddelde Nederlander wel drie tot vier keer per week een buitenlands gerecht op tafel. Komt u nog niet aan dat gemiddelde? Ik ga u helpen! Als ik kan kiezen tussen piepers of pasta dan weet ik het wel. Ik pleit voor pasta, Italiaans van origine en de verzamelnaam voor macaroni, spaghetti, lasagne, penne, farfalle, fusilli, tortellini en wat er verder volgt.
De pastasalade waarmee ik u dit keer ga verleiden is een perfecte maaltijd voor een zomerse dag. Eenvoudig te maken en –niet onbelangrijk– erg lekker. Al kunnen smaken verschillen. En (eten is ook emotie) je moet voor deze pastasalade wel in de juiste stemming zijn. Toen ik mijn vrouw de primeur gunde (zij keurt altijd het gerecht en meestal ook de column – dat laatste dit keer overigens niet…) en zij het eerste hapje deed, beoordeelde ik net haar nieuwe T-shirt dat ze en passant voor me showde. Ik maakte –even lomp als eerlijk– de vergelijking met een pyjama. Dat viel niet in de smaak en mijn salade moest het ontgelden: niet te pruimen! Ze was duidelijk niet in de pasta-mood. Zowel shirt als salade hebben we toen even laten rusten. Verder geen details. De volgende dag was alles anders. Het shirt was oké (er zijn ook geweldig mooie pyjama’s) en de salade bleek een groot succes. Probeer ’m!
Ingrediënten (circa zes personen)
- 250 g penne (of andere pasta) - 200 g sperzieboontjes - 300 g kipreepjes - 1 komkommer - 200 g perziken (vers of uit blik) - 1 klein blikje crispy mais (212 ml) - 150 ml honing-mosterddressing (bijv. Remia) - 1 kleine rode ui - 200 g slamix (diverse soorten gesneden sla) - 150 g cashewnootjes (ongezouten) - kipkruiden, peper, zout, olijfolie
Bereiding Kook de pasta en de boontjes afzonderlijk beetgaar en spoel ze koud. Kruid de kipreepjes, bak deze in olijfolie gaar en laat ze afkoelen. Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder het zaad (met een theelepel) en snijd in plakjes. Verdeel de perzik in partjes. Meng dit alles en ook de uitgelekte mais met de honing-mosterddressing. Zet het geheel minimaal 4 uur in de koelkast. Schil de ui en snijd deze in dunne halve ringen. Meng kort vooraf de ui, slamix en cashewnootjes voorzichtig door het pastamengsel. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat dressing.
Reageren aan scribent? martin@refdag.nl