Crisis aan Akademie Hannover na opstappen rector
HANNOVER – De Akademie für Reformatorische Theologie (ART) in Hannover is in een crisis geraakt doordat de rector, dr. Wolfgang Nestvogel, zijn functie als rector en directielid heeft neergelegd vanwege een conflict over de grondslag van de reformatorische opleiding.
Dat meldt het curatorium van de ART op de site van de academie.
Dr. Nestvogel heeft volgens het curatorium vorig jaar de vraag opgeworpen of ook baptistische, anglicaanse en dispensationalistische (de zogenoemde bedelingenleer betreffende) opvattingen onder het begrip ”reformatorisch” in de grondslag van de ART kunnen vallen. De academie oriënteert zich vanouds op de lutherse en reformatorische belijdenisgeschriften. „Na diepgaand onderzoek” is het curatorium gebleven bij zijn standpunt dat het begrip ”reformatorisch” niet breder opgevat kan worden, aldus de verklaring.
Prof. dr. J. W. Maris, voorzitter van het curatorium, sprak vrijdag in een toelichting op de verklaring van een „crisissituatie.” Dr. Nestvogel is formeel nog als docent aan de opleiding verbonden, maar zijn positie is onhoudbaar geworden, denkt de emeritus hoogleraar aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. „Ik kan mij niet voorstellen dat hij nog docent blijft.”
Het conflict draait om de dispensationalistische opvattingen van dr. Nestvogel. Prof. Maris: „Het curatorium kan leven met de chiliastische visie van Nestvogel (ten aanzien van de eindtijd, red.), als we allemaal maar blijven binnen het kader van de grondslag van de ART. Maar zeggen dat zijn visie ook namens de ART kan worden uitgedragen, dat kan niet”, aldus prof. Maris, die spreekt van een „principiële kwestie.” De bedelingenleer is volgens hem „overduidelijk” strijdig met onder andere de Heidelbergse Catechismus.
In een verklaring op zijn eigen website ontkent Nestvogel dat hij voorgesteld heeft de grondslag aan te passen. „De meerderheid van het curatorium heeft op 16 juli een nieuwe beginseldocument vastgesteld, waarin onder meer chiliastische opvattingen (die uitgaan van een duizendjarig rijk en een toekomst voor het volk Israël) als niet-reformatorisch werden buitengesloten. Het curatorium eiste van de drie docenten in de directie met alle uitspraken in dit document in te stemmen.”
Volgens de oud-rector is het curatorium een strikter beleid gaan volgen. Dr. Nestvogel: „Bij de oprichting tien jaar geleden deelde een meerderheid (vijf van de zeven) van de curatoren mijn opvatting op deze punten. (…) Het curatorium, dat inmiddels door een confessioneel-gereformeerde meerderheid gedomineerd wordt, wist van tevoren dat het door dit nieuwe document door te drijven mijn verdere betrokkenheid bij de ART onmogelijk zou maken.”
Prof. Maris spreekt tegen dat er sprake is van een nieuw document. „Het is alleen een vastlegging van hoe met de grondslag van de academie dient te worden omgegaan.” De twee andere docenten, dr. J. B. Klautke en dr. V. E. d’Assonville, staan achter de opvattingen van het curatorium. Een minderheid van twee van de zes curatoren steunt de oud-rector. Een van hen is inmiddels al afgetreden, aldus prof. Maris.
De gang van zaken is „verdrietig”, vindt de christelijk gereformeerde hoogleraar. „We zoeken biddend een weg om dit werk voort te zetten. De toename van het aantal studenten was verheugend. De situatie van de gereformeerde theologie in Duitsland is erg zwak.”
In zijn verklaring kondigt Nestvogel aan met de steun van de twee curatoren die achter hem staan verder te gaan met het theologisch onderwijs in Hannover, waar hij ook predikant is. Hij heeft de veertien ART-studenten een brief geschreven. Ook het curatorium heeft de studenten via een brief ingelicht over de situatie.
De ART bestaat sinds 2000 en is bedoeld als reformatorisch alternatief voor de Freie Theologische Hochschule in Giessen.