Gemeente subsidieert vaak ad hoc
UTRECHT – Gemeentebesturen verstrekken subsidies aan levensbeschouwelijke organisaties vaak ad hoc. Zo’n 75 procent van de gemeenten hanteert geen specifiek beleid, 13 procent heeft interne gedragsregels opgesteld.
Dat constateren het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum en het Verwey Jonker Instituut uit Utrecht in een vrijdag gepresenteerd onderzoek onder ambtenaren van 59 gemeenten.
Gemeentebesturen moeten hun subsidiebeleid beter en regelmatiger bediscussiëren om misverstanden te voorkomen, stellen de onderzoekers. Iets minder dan de helft van de gemeenten (47 procent) subsidieerde in de onderzoeksperiode (maart 2006 en december 2009) een maatschappelijke activiteit van een levensbeschouwelijke organisatie.
De gemeentelijke subsidiëring leidt regelmatig tot commotie. Nijmegen draaide vorige week de subsidiekraan dicht van de omstreden islamitische stichting Ar Rayaan, die antisemitische cartoons op haar website had staan en polygamie propageerde.
Ook christelijke organisaties als Het Scharlaken Koord en Youth for Christ liggen steeds vaker onder vuur om subsidiëring van lokale overheden. Het stadsdeel West in Amsterdam schrapte financiële steun aan Youth for Christ omdat het jongerencentrum van deze organisatie alleen personeel werft uit eigen achterban.
De weigering van West leidde tot Kamervragen. SGP-Kamerlid Van der Staaij constateerde rond de kwestie „een besmettelijke ziekte van algemene godsdienstallergie” in Nederland.
Van de gemeentebesturen verstrekt 37 procent subsidie aan protestants-christelijke organisaties, 26 procent aan rooms-katholieke. Humanistische instellingen krijgen van 15 procent van de gemeenten geld en islamitische clubs van 14 procent, zo blijkt uit het onderzoek.
Gemeenten geven subsidie voor een breed scala aan activiteiten. Zo trok een kwart de portemonnee voor organisaties die de integratie en participatie wilden bevorderen. Instellingen die culturele evenementen organiseerden, kregen geld van 20 procent van de lokale overheden; 4 procent gaf geld voor het bereiken van ontspoorde jongeren.
Een kleine 20 procent van de gemeenten laat weten dat er tijdens de afgelopen raadsperiode gediscussieerd is over de subsidiëring van levensbeschouwelijke organisaties. Deze discussies handelden over de scheiding kerk en staat. Relatief vaak namen raadsleden het initiatief voor zo’n debat.