Buitenland

Hezbollah slaat vleugels uit naar Latijns-Amerika

BEIROET – De afgelopen weken zijn in het zuiden van Libanon verschillende gewelddadige confrontaties geregistreerd tussen soldaten van de internationale troepenmacht Unifil en plaatselijke dorpsbewoners. Confrontaties die ook onder de Libanezen zelf tot verbazing hebben geleid.

Van onze correspondent
22 July 2010 09:01Gewijzigd op 14 November 2020 11:16
Hzebollah slaat vleugels uit naar Latijns-Amerika. Foto EPA
Hzebollah slaat vleugels uit naar Latijns-Amerika. Foto EPA

Na de oorlog van juli 2006 tussen Israël en Libanon, die feitelijk een oorlog was tussen Israël en Hezbollah, nam de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 1701 aan. Die roept onder meer op tot de ontwapening van Hezbollah. Dat zou moeten gebeuren door het Libanese leger, daarbij gesteund door Unifil. Deze internationale troepenmacht bestaat uit 10.000 militairen, van wie het merendeel afkomstig is uit Spanje, Italië en Frankrijk.

De incidenten die de laatste weken zijn waargenomen tussen Unifil en dorpsbewoners in het zuiden van Libanon lijken direct of indirect te zijn verbonden met de toenemende activiteiten van Hezbollah. Van die activiteiten heeft het Israëlische leger duizenden luchtfoto’s gemaakt.

Op grond daarvan stelt de Israëlische kolonel Ronen Marley dat de aanwezigheid van Unifil Hezbollah ertoe heeft gedwongen van tactiek te veranderen. Voor 2006 verborg Hezbollah haar wapens vooral in onbewoonde gebieden, maar tegenwoordig worden ze opgeslagen in woonkernen, met name in en rond scholen en ziekenhuizen.

De luchtfoto’s wijzen uit dat Hezbollah in vrijwel alle dorpen aan de Libanese zijde van de grens aanwezig is. „Iedere dag zijn ze aan het graven en bouwen. De partij legt een complete communicatie-infrastructuur aan om zichzelf op een nieuwe oorlog voor te bereiden”, aldus Marley.

Deze ontwikkeling vervult de Israëlische autoriteiten om meer dan één reden met zorg. Het meest verontrustende is niet zozeer het scenario van een nieuwe oorlog, maar wel de aard en het karakter van die strijd. Tijdens de oorlog van 2006 vonden de meeste gevechten tussen Hezbollah en het Israëlische leger plaats in onbewoonde regio’s. Vanuit die gebieden werden de raketten richting Israël gelanceerd.

Nu Hezbollah haar wapens en raketten in woonkernen verborgen houdt, ziet het Israëlische leger zich geconfronteerd met een doemscenario. Het leger zal worden gedwongen deze aanvallen te beantwoorden, wat zelfs bij het inzetten van ‘slimme’ wapens onvermijdelijk zal leiden tot grote aantallen Libanese burgerslachtoffers. De verontwaardigde reacties hierover in de internationale media laten zich raden. Hezbollah zal die maximaal uitbuiten.

Drugshandel

De koortsachtige activiteiten van Hezbollah in het zuiden van Libanon zijn echter niet het enige wat afgelopen weken de aandacht trok. In het Westen wordt Hezbollah vrijwel uitsluitend gezien als een Libanese verzetsbeweging en het gevaar van deze partij voor het Westen zelf wordt zwaar onderschat. Kranten in Koeweit hebben recentelijk bericht over activiteiten van Hezbollah in Latijns-Amerika, waar de beweging cellen probeert op te zetten die als springplank moeten dienen voor acties in de VS.

Twee weken geleden werd in Mexico Jameel Nasr gearresteerd, een Libanees met de Mexicaanse nationaliteit. Zijn arrestatie leidde tot het oprollen van een Hezbollahcel in Mexico, die werd geleid door Nasr. De Mexicaanse autoriteiten waren getipt door Amerikaanse veiligheidsdiensten, die zich zorgen maken over de groeiende aanwezigheid van Hezbollah in met name Mexico, Colombia en Venezuela. Washington heeft harde bewijzen dat Hezbollah nauw samenwerkt met Mexicaanse drugskartels in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Deze drugshandel is een belangrijke bron van inkomsten geworden voor Hezbollah.

De Amerikaanse autoriteiten, die zich bezighouden met het bestrijden van de drugshandel aan de zuidelijke grens van hun land zijn ervan overtuigd dat Mexicaanse drugskartels islamitische terroristen de Verenigde Staten binnensmokkelen in ruil voor militaire training door Hezbollah en Iran in speciale kampen. Dit brengt de dreiging van Hezbollah tot aan de Amerikaanse grenzen.

Vorige week donderdag ontplofte er in Juarez, een Mexicaans stadje vlak bij de Amerikaanse grens, een autobom die enkele politieagenten doodde. De autoriteiten van El Paso bevestigden dat de technisch hoog ontwikkelde autobom op afstand tot ontploffing werd gebracht. Een unicum in Mexico, wat een compleet nieuwe wending geeft aan de drugsoorlog die in deze streken woedt en die sinds 2008 al aan meer dan 5800 mensen het leven heeft gekost.

De Mexicaanse autoriteiten vrezen dat de drugskartels technieken uit het Midden-Oosten gaan toepassen, met uiteindelijk de inzet van zelfmoordenaars. Zowel de Mexicaanse als de Amerikaanse autoriteiten zien in het incident in Juarez een bewijs van toenemende samenwerking tussen drugskartels en Hezbollah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer