„Verkiezing Bouterse niet zonder gevolgen”
DEN HAAG (ANP) – De verkiezing van Desi Bouterse tot president van Suriname blijft niet zonder gevolgen, zo blijkt uit reacties in Nederland. Bouterse is in elk geval niet welkom in ons land, anders dan om zijn gevangenisstraf uit te zitten, liet minister Verhagen van Buitenlandse Zaken maandag weten.
Nederland zal met Bouterse alleen contacten onderhouden „op basis van functionele noodzaak”, aldus de bewindsman. Hij stelt dat niet van tafel kan worden geveegd dat Bouterse hier tot elf jaar is veroordeeld wegens drugshandel.
Maar Verhagen wees er ook op dat Bouterse door de benoeming immuniteit geniet wegens het internationale recht en dat ons land dat zal respecteren. Er wordt gestreefd naar een zakelijke en betrokken relatie met het land.
Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname verwacht dat Suriname door de verkiezing, „weer de paria van de internationale wereld” wordt. Hoost is van het Comité Slachtoffers Suriname, dat jaarlijks de herdenking van de slachtoffers van de decembermoorden organiseert. Bouterse wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden. Hoost spreekt van „een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname.”
Jansen van Galen van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES) vreest ook voor financiële gevolgen voor het Latijns-Amerikaanse land, omdat investeerders zich mogelijk wegens gebrek aan vertrouwen zullen terugtrekken. Ook dreigt volgens hem isolement.
SP-Tweede Kamerlid Van Bommel verwacht dat de officiële relatie tussen Nederland en Suriname op een laag pitje komt te staan. Met Bouterse heeft Suriname een president gekozen die „aan zijn officiële relaties met belangrijke landen zoals Nederland moeilijk invulling kan geven.”
CDA-Kamerlid Ferrier hoopt dat het maatschappelijk middenveld in Suriname niet lijdt onder de verkiezing en dat eerder toegezegd ontwikkelingsgeld aan maatschappelijke organisaties gewoon wordt besteed.
Van Dam (PvdA) noemt de huidige situatie „een beetje gek. Mensen stemden op Bouterse in de hoop op vooruitgang van het land, maar de vraag is wat er nu gaat gebeuren.”
VVD-Kamerlid Dijkhoff twitterde maandag:„Ben benieuwd of president Bouterse bij een eventuele veroordeling van verdachte Bouterse overgaat tot gratieverlening.”
De PVV wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname direct wordt stopgezet. Fractieleider Wilders heeft daarover maandagavond Kamervragen gesteld aan demissionair minister Verhagen.