Gelderland krijgt nieuw college zonder SGP en CU
De SGP en de ChristenUnie keren niet terug in het dagelijks bestuur van Gelderland. De provincie krijgt een college van CDA, PvdA en VVD.
Collegeformateur H. H. de Vries maakte de collegesamenstelling donderdag bekend. Volgende week woensdag kiezen Provinciale Staten de zes gedeputeerden.
De nieuwe samenstelling betekent dat SGP-gedeputeerde ing. N. Zondag verdwijnt uit het college. Dat is een grote teleurstelling voor de partij, die na de Gelderse bestuurscrisis van twee jaar geleden een gedeputeerde mocht leveren. De ChristenUnie maakte ook deel uit van de coalitie, maar leverde geen gedeputeerde.
Fractievoorzitter ing. E. Klein van de staatkundig gereformeerden spreekt in een reactie over een „onbetrouwbare handelwijze” van het CDA. „Ik heb er altijd op gerekend dat we ons karwei mochten afmaken. Inhoudelijk zijn SGP en CDA het behoorlijk eens. We staan op een paar details na ook achter de tekst van het nu voorliggende statenakkoord. Bovendien heeft de VVD uitgesproken best met ons in het college te willen.”
Het stoort Klein vooral dat het CDA enkele weken voor de verkiezingen nog publiekelijk zijn vertrouwen in de SGP uitsprak. Direct na de verkiezingen liet lijsttrekker De Vries echter weten de staatkundig gereformeerden geen betrouwbare partner te vinden. „Het vertrouwen waar het CDA tegenover de burgers de mond vol van heeft, blijkt het richting een coalitiepartner niet waar te kunnen maken.” Klein zegt dat de SGP, met vier van de 75 zetels in de staten een kleine fractie, geen harde oppositie gaat voeren. „We treden het college positief-kritisch tegemoet en beoordelen het op zijn daden. Dat is altijd onze lijn geweest en dat blijft ook zo.”
Volgens het statenakkoord wordt er de komende vier jaar in totaal 450 miljoen euro geïnvesteerd in met name het openbaar vervoer, infrastructuur, plattelands- en stedelijke ontwikkeling en jeugdzorg. Het akkoord is volgens formateur De Vries „een opdrachtenlijstje in grote lijnen” voor GS. Het college wordt gevormd door drie CDA’ers, twee PvdA-leden en een VVD’er. Omdat de VVD bij de statenverkiezingen flink heeft verloren moet die partij een bestuurder inleveren.
De stukgelopen kabinetsformatie en de tegenvallende resultaten van energiebedrijf Nuon zetten de Gelderse ambities flink onder druk, aldus De Vries. „Waarschijnlijk krijgen de provincies door rijksbezuinigingen veel minder geld. Nadat dat vorige week vrijdag bekend werd, hebben we het akkoord nog fiks bijgesteld.”
Gelderland wil in elk geval extra geld verdienen door de provinciale opcenten vanaf volgend jaar met 15 procent te verhogen. Het bedrag van 17 miljoen euro dat hiermee binnenkomt, gaat volledig naar verbetering van de infrastructuur. Ook denken de Staten miljoenen per jaar te kunnen verdienen door veel minder externe adviseurs in te schakelen. „Laat ambtenaren zelf maar rapporten en plannen schrijven. Dat is leuk voor hen en het werkt veel efficiënter en goedkoper”, zo meent De Vries.