Boonstra handelde stiekem via België
Voor de gewraakte handel in aandelen Endemol week C. Boonstra naar eigen zeggen uit naar België om te voorkomen dat de transactie zou uitlekken.
Zijn manoeuvre sorteerde geen effect, bleek donderdag voor de rechtbank in Amsterdam. Belgische bankmedewerkers volgden het voorbeeld van Boonstra massaal en staken grote sommen geld in Endemol.
Uit verklaringen die de oud-Philips-topman in de voorkenniszaak heeft afgelegd, kwam naar voren dat Boonstra vreesde dat zijn aankoop van aandelen Endemol bij huisbankier ABN Amro naar buiten zou sijpelen. Daarom stapte hij naar het KBC-filiaal in zijn Belgische woonplaats ’s-Gravenwezel en vroeg de transactie „met discretie” af te wikkelen.
Het tegenoverstelde gebeurde. Kort nadat Boonstra zijn order op een vroege woensdagochtend in maart 2000 telefonisch had geplaatst, was het KBC-personeel euforisch. In het keukentje, waar het personeel de dag met een kop koffie begon, bazuinde beleggingsadviseur K. Borms rond dat „de beste cliënt” Boonstra een kooporder had gegeven. Dat was opmerkelijk, want de topman handelde in België nooit uit eigen beweging. Ook dat het 2100 aandelen van meer dan 100 euro bedroeg, viel op.
Het verzoek om discreet te handelen verdween prompt naar de achtergrond. Het personeel maakte enthousiast gebruikt van de toestemming binnen KBC om mee te liften op de transactie. Alle acht medewerkers kochten aandelen Endemol in, in sommige gevallen zelfs voor hun vader. Enkele bankmedewerkers stopten alles wat ze hadden in Endemol. „De spaarvarkens gingen op hun kop”, citeerde rechter M. Mastboom uit getuigenverklaringen.
Een KBC-klant die in dezelfde periode omgerekend 18.000 euro had verloren met speculaties op de valutakoers van de Japanse yen, werd ook ingelicht. Hij mocht meeprofiteren om zijn verliezen goed te maken. Een KBC-klant herinnerde zich dat „iedereen stond te springen.” Want „hij zal wel met John de Mol aan de toog hebben gehangen”, dacht een bankmedewerker. Iets wat Boonstra ontkent.
De medewerkers hadden de transactie van Boonstra op waarde geschat. Anderhalve week later bleek dat Endemol werd overgenomen door het Spaanse Telefónica. De Spanjaarden boden een premie van 34 euro op de koers van Endemol, waarop het aandeel omhoog schoot.
Boonstra heeft altijd ontkend dat zijn toenmalige vriendin Sylvia Tóth, die commissaris was bij Endemol, hem heeft getipt. De gewezen Philips-topman zegt dat hij speculeerde op een overname van het entertainmentconcern door het ict-bedrijf World Online, dat in het voorjaar van 2000 met veel tamtam naar de beurs ging.
Met zijn beleggingsadviseur van ABN Amro, J. de Heer, heeft Boonstra nog bekeken of hij ook in World Online moest stappen. De zakenman besloot daarvan af te zien, mede omdat Boonstra „niet gecharmeerd van de persoon Nina Brink” leek, verklaarde De Heer donderdag na enig aarzelen voor de rechter. Nina Brink was de bestuursvoorzitter van World Online.
Kort na de beursnotering in Amsterdam stortte de koers van World Online in elkaar. Voor Boonstra moet dat een bevestiging zijn geweest voor zijn zakeninstinct. De Belgen hadden daar inmiddels al volop van genoten. Zij haalden weken daarvoor miljoenen Belgische franken op met het meeliften op de deal van Boonstra in Endemol. Dat leverde hen wel een strafklacht in België op.