Economie

Minister: Ontslagen bij MSD onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) – De Nederlandse regering kan niet voorkomen dat er bij het farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon, veel ontslagen vallen. Wel wordt er gekeken of bepaalde onderdelen zelfstandig verder kunnen, bijvoorbeeld via een doorstart. Voor de veelal hoogopgeleide mensen die hun baan verliezen, wordt gezocht naar ander werk.

15 July 2010 16:43Gewijzigd op 14 November 2020 11:12
Foto ANP
Foto ANP

Deze toezeggingen deed minister Van der Hoeven (Economische Zaken) donderdag voor werknemers van MSD. Die waren massaal naar Den Haag afgereisd om politieke steun te vragen tegen een voorgenomen massaontslag.

Vorige week werd bekend dat bij MSD 2175 van de 4500 werknemers hun baan verliezen. Dat is een gevolg van een wereldwijde reorganisatie bij MSD, dat ontstond na een fusie van de farmaciegiganten Merck en Schering-Plough. De activiteiten van het onderzoekscentrum verhuizen naar de Verenigde Staten.

Tussen de honderden demonstranten mengden zich donderdag Tweede Kamerleden van PvdA, PVV, CDA, D66 en GroenLinks. „Minister-president, stap in het eerste vliegtuig naar Amerika”, scandeerde SP-leider Roemer. Werknemers protesteerden op het Plein met teksten op spandoeken, zoals ”Wij zijn het goud voor Nederland”, ”Nederland wordt steeds dommer” en ”Sarkozy belt wel”.

De aanwezige partijen zegden toe dat ze woensdag in een debat aan de regering zullen vragen in actie te komen. Volgens sommige Kamerleden moet met MSD gesproken worden over wat het wil bijdragen om zo veel mogelijk kennis en werk te behouden. Organon maakte vorige eeuw naam met de ontwikkeling van de anticonceptiepil.

In een ontmoeting met werknemers en vakbonden herhaalde Van der Hoeven nog eens dat ze niets kan doen aan de beslissing van de Amerikaanse eigenaren van MSD. Wel beloofde ze telefonisch contact op te nemen om te zien of de Amerikanen willen meedenken over het behouden van werk in Noord-Brabant.

De bewindvrouw stelt twee werkgroepen in om te kijken wat mogelijk is. De oprichting van een wetenschapscampus om zowel werkgelegenheid als kennis te behouden, wordt onder meer genoemd als optie.

FNV Bondgenoten legt zich nog niet neer bij de voorgenomen sanering. Volgens voorzitter Van der Kolk is onderhandelen over een sociaal plan „volstrekt nog niet aan de orde”. Zaterdag demonstreert personeel van MSD in thuisstad Oss.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer