Binnenland

KNMI: Zware buien en windstoten

DE BILT – Het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Volgens het instituut is er maandagmiddag en -avond in het hele land grote kans op zware onweersbuien met veel neerslag (ook hagel) en zeer zware windstoten tot ongeveer 100 kilometer per uur.

Binnenlandredactie
12 July 2010 07:00Gewijzigd op 14 November 2020 11:09
In en rondom Tilburg waaiden bomen om en raakten daken beschadigd door het noodweer van zaterdagavond. Foto ANP
In en rondom Tilburg waaiden bomen om en raakten daken beschadigd door het noodweer van zaterdagavond. Foto ANP

De zwaarste buien trekken waarschijnlijk over het oosten van het land. Het weerinstituut geeft code oranje. De eerste buien trokken voor elf uur maandagmorgen al over het land, vanuit Brabant en Limburg. Zij ontwikkelden zich snel, aldus een woordvoerder. Het KNMI verwacht dat de buien het noordoosten van het land maandagavond verlaten.

De Nederlandse Kustwacht hoopt dat mensen de weerberichten goed blijven volgen. Het Kustwachtcentrum in Den Helder houdt het weer nauwlettend in de gaten, onder meer via camera’s op een groot aantal plekken langs het water. Alle reddingsstation zijn alert, aldus een woordvoerder.

Als de voorspellingen kloppen, zit het ergste noodweer in het oosten van het land en mogelijk ook oostelijk van het IJsselmeer, buiten het gebied van de kustwacht. De dienst houdt echter de vinger aan de pols, omdat het „ondanks alle waarschuwingen toch fout kan gaan.”

Volgens een woordvoerder van het KNMI is er door de overvloedige neerslag kans op wateroverlast. „Mensen worden gelokt door het mooie weer, gaan wandelen of varen. Maar ze moeten heel alert zijn.”

Eerder zorgden zware onweersbuien zaterdagavond en -nacht al voor flink wat overlast. Voor zover bekend vielen er geen gewonden als gevolg van het noodweer. Het KNMI gaf zaterdagavond tegen elf uur een weeralarm af, omdat zware onweersbuien die gepaard gingen met zware windstoten en hagelbuien het land over trokken. De brandweer in verschillende regio’s had de handen vol aan het blussen van brandjes als gevolg van blikseminslag. Ook liepen er in steden riolen over en stroomden kelders onder.

Met name het treinverkeer was lange tijd flink ontregeld. Bomen die door blikseminslagen en zware windstoten op het spoor en in de bovenleiding waren terechtgekomen, zorgden er voor dat in een deel van het land treinen niet of nauwelijks konden rijden. De meeste problemen deden zich voor in en rond Utrecht. Pas zondagmiddag waren de meeste problemen op het spoor opgelost.

In de nacht van zondag op maandag strandden ongeveer duizend mensen op het station in Utrecht. Ook stonden rondom het station lange tijd treinen stil met daarin nog honderden reizigers. De NS waren lange tijd in de weer om mensen alsnog op hun bestemming te brengen. Enkele mensen moesten in een hotel worden ondergebracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer