Buitenland

‘Vuile-oorloggeneraal’ Menendez krijgt levenslang

BUENOS AIRES (AP) – Enkele van de meest beruchte figuren van Argentinië's ‘vuile oorlog’ zijn donderdag veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor ontvoering, marteling en moord op 22 mensen aan het begin van de militaire dictatuur (1976-1983).

9 July 2010 13:31Gewijzigd op 14 November 2020 11:09

Bewezen wordt geacht dat generaal Luciano Menendez en voormalig chef van de geheime dienst Roberto Albornoz misdaden tegen de menselijkheid hebben gepleegd in een geheim detentiecentrum in de provincie Tucuman. Twee voormalige politieofficieren, de broers Luis Armando en Carlos Esteban de Candido, werden ook veroordeeld en kregen respectievelijk achttien en drie jaar cel.

Nabestaanden juichten en omhelsden elkaar toen de rechter het vonnis velde.

Een van de slachtoffers was Diana Oesterheld, die zeven maanden zwanger was toen ze verdween. Haar moeder, Elsa Sanchez, zei dat de veroordelingen haar een gevoel van „enorme rust” geven, na zoveel jaar van woede. „We hebben zo lang geen rechtvaardigheid gekend”, aldus Sanchez, wier echtgenoot, politieke tekenaar Hector Oesterheld, en drie andere dochters ook vermoord werden. De 85-jarige Sanchez zegt dat de uitspraak haar sterkt in haar zoektocht naar Diana’s kind. Veel zwangere gevangenen werden gedood nadat ze bevallen waren. Hun baby’s werden geadopteerd door gezinnen met banden met de dictatuur.

Het Tucumanproces deed veel stof opwaaien in Argentinië toen een beschermde getuige plots 259 pagina’s geheime documenten te voorschijn haalde. Die had hij destijds uit het detentiecentrum gesmokkeld en dertig jaar lang onder de vloer van zijn huis verstopt gehouden. Het bewijs omvatte onder meer een lijst met 293 namen van mensen die door Albornoz waren opgepakt, met daarbij aantekeningen of ze wel of niet zouden blijven leven. De lijst gaf veel nabestaanden de eerste informatie over het lot van hun geliefden, meer dan drie decennia nadat ze ontvoerd werden.

De documenten bevatten ook handgeschreven aantekeningen die tijdens martelsessies gemaakt werden, rapporten over pogingen tot spionage en de identiteiten van lijken. Op vele ontbreken het stempel en de handtekening van de officiële instanties van leger of politie.

Na het einde van de dictatuur stelde een officiële commissie vast dat de junta zeker dertienduizend mensen heeft vermoord. Mensenrechtenorganisaties denken dat het er minstens dertigduizend zijn.

Er worden dit jaar ongeveer twintig zaken gevoerd tegen verdachten uit de vuile oorlog. In 23 andere zaken werd, sinds de amnestiewetgeving in 2005 ongeldig werd verklaard, al een uitspraak gedaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer