Economie

EU verlengt exportverbod kip en ei

De EU heeft het exportverbod voor Nederlands levend pluimvee, broedeieren en kippenmest verlengd tot 25 april, omdat de vogelpest nog lang niet onder controle is. De landbouwexperts uit de vijftien EU-lidstaten hebben dat woensdag besloten, geheel volgens verwachting.

Redactie economie
10 April 2003 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Nederland zelf scherpt de controle op de naleving van de vogelpestregels aan.

De uitzondering voor eendagskuikens die buiten de besmette regio’s komen, is komen te vervallen. Verder moeten België en Duitsland beschermende maatregelen nemen bij hun pluimveebedrijven in de grensregio’s.

Nederland had zichzelf al een exportverbod opgelegd. Zolang Europa het verbod bekrachtigt, kan Nederland het niet zelfstandig opheffen.

Een dag eerder had Europees landbouwcommissaris Fischler laten weten dat hij wil kijken of er extra geld is voor de Nederlandse pluimveehouders. Dat zou dan boven op de gebruikelijke vergoeding komen, waarbij Europa 50 procent van de ruimingskosten betaalt.

Volgens het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE) voegt de maatregel vanuit Brussel niet veel toe aan de regels die al in Nederland golden. Het productschap is wel blij dat Nederland erg vrij wordt gelaten voor vervoer binnen het land. „De grenzen zijn dicht, maar Brussel ziet geen aanleiding om extra maatregelen te nemen binnen Nederland”, aldus een woordvoerder van PVE.

De landelijke standstill voor het vervoer van dieren, producten en voer vanaf en naar bedrijven met dieren die gevoelig zijn voor vogelpest is met ingang van donderdag beëindigd. De beperkende maatregelen die eerder golden, treden daarmee weer in werking, met een aantal aanscherpingen. Dat heeft minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij besloten.

Het landelijke vervoersverbod werd op 4 april voor onbepaalde tijd van kracht na de ontdekking van een ernstig van vogelpest verdacht bedrijf in Ospel. De standstill-periode is benut voor het onderzoek naar de herkomst van de besmettingen in deze regio.

Het vervoer van consumptie-eieren is onder strikte voorwaarden buiten de vervoersbeperkingsgebieden weer toegestaan. Het vervoer van rauwe melk van bedrijven waar vogelpestgevoelige dieren bedrijfsmatig worden gehouden, is in heel Nederland verboden met uitzondering van rechtstreeks vervoer onder strikte voorwaarden naar de melkfabriek. Dat betekent dat een wagen die melk ophaalt vanaf een dergelijk bedrijf direct naar de fabriek moet. Het aantal besmette bedrijven is inmiddels opgelopen tot 200, terwijl er 21 ernstige verdenkingen zijn.

De controles op de naleving van de regels rond vogelpest zijn aangescherpt. De AID krijgt daarbij hulp van 700 extra mensen van onder andere politie, douane en defensie. Daarbij is de pakkans voor overtreders aanzienlijk gestegen. Bij duizenden gerichte controles constateerden de diensten enkele honderden overtredingen. Een steeds terugkerende overtreding vormt het niet afdekken van pluimveemest.

J. Wolleswinkel, voorzitter van de vakgroep LTO/NOP Pluimveehouderij, keurt het ten zeerste af dat kennelijk niet alle ondernemers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. „Het individuele belang mag niet prefereren boven het collectieve belang. Maar op dit moment heeft zwartepieten geen zin. De bestrijding van het virus moet voorop staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer