Economie

Bankiers moeten wachten op hun bonus

STRAATSBURG (ANP) – Het Europees Parlement heeft woensdag ingestemd met een van ’s werelds strengste regels voor bonussen van bankiers. De bankiers mogen voortaan hooguit 30 procent van hun bonus direct in contant geld ontvangen. Een groot deel moet minstens drie jaar in een potje blijven wachten: als het bedrijf in de tussentijd niet genoeg winst maakt of failliet gaat, is de bankier het geld kwijt.

7 July 2010 16:52Gewijzigd op 14 November 2020 11:08
Foto ANP
Foto ANP

„Daarmee voorkom je dat bestuurders nog langer met veel geld naar huis gaan, waarna banken vervolgens dreigen om te vallen door te grote risico’s”, aldus Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks).

De bonussen moeten bovendien in een bepaalde verhouding staan tot het salaris. Ook pensioenbonussen worden aan banden gelegd. De EU komt hiervoor met een regeling.

Het Europarlement verscherpte woensdag tegelijk de eisen aan het kapitaal en aan bepaalde handelsactiviteiten van banken. Ook dat moet het risico op faillissement verkleinen.

Het parlement nam het voorstel met een overweldigend grote meerderheid aan (625 stemmen voor, 28 tegen). Het plan gaat in januari in, als tenminste ook de ministers van Financiën van de 27 EU-landen instemmen. Dat gebeurt naar verwachting dinsdag.

Het Europarlement pleitte woensdag in een resolutie tegelijk voor een sterke Europese toezichthouder op financiële instellingen. Het parlement botst daarmee met de EU-landen, die alleen de nationale toezichthouders zoals DNB hechter wil laten samenwerken. Onderhandelaars van het parlement en het huidige Belgische voorzitterschap proberen na de zomer een compromis te bereiken.

Zo’n Europese toezichthouder moet bij noodgevallen kunnen ingrijpen bij de grote Europese banken, om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Thijs Berman, Europarlementslid voor de PvdA: „Het is voor nationale toezichthouders onmogelijk geworden om de grote grensoverschrijdende financiële instellingen te controleren. Deze reuzen moeten onder direct toezicht van Europese toezichthouders worden geplaatst. Gebeurt dit niet, dan is de kans op een volgende crisis onverantwoord groot.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer