Parlement wil extra toezicht op banken
STRAATSBURG – Het Europarlement botst met de EU-landen over het toezicht op de financiële instellingen.
Het Parlement wil dat er een Europese toezichthouder komt die in noodgevallen belangrijke besluiten kan opleggen. De gezamenlijke EU-landen willen slechts betere samenwerking tussen nationale toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank (DNB) en verwante instellingen in andere EU-landen.
Het Parlement zou woensdag stemmen over een resolutie over het toezicht, vooruitlopend op onderhandelingen met de EU-landen dit najaar onder het Belgische EU-voorzitterschap.
„Alleen maar wat coördinatie tussen nationale toezichthouders is niet genoeg”, stelde Verhofstadt, leider van de liberale fractie met onder meer D66 en VVD, dinsdag. „Het zijn juist de nationale toezichthouders die faalden bij de kredietcrisis. Wij willen een autoriteit die bindende besluiten kan nemen.”
Europarlementslid Wortmann-Kool van het CDA zegt dat een toezichthouder knopen moet kunnen doorhakken bij noodgevallen. „Wij volgen daarmee het adviesrapport van Jacques de Larosière, waarom de Europese Commissie had gevraagd naar aanleiding van de kredietcrisis.”
De Larosière deed ruim een jaar geleden 31 gedetailleerde aanbevelingen om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen. Bij die crisis bleken de banken geïnvesteerd te hebben in ondeugdelijke Amerikaanse hypotheken en hadden ze nog erg weinig eigen geld. Kern van het advies was dat het toezicht op de financiële instellingen en markten versterkt moet worden.
Dinsdag bleek verder dat de Amerikaanse autoriteiten inzage kunnen krijgen in de bankgegevens van Europeanen. De uitslag van 41 tegen 9 stemmen in de Europarlementscommissie voor burgerlijke vrijheden gold als een voorbode voor de definitieve goedkeuring bij de stemming van morgen door het Europarlement. Europa staat de financiële gegevens van de burgers af, opdat de VS hun strijd tegen het terrorisme kunnen opvoeren.