Economie

OM verricht 25 arrestaties bij bouwbedrijven

Het openbaar ministerie heeft 25 arrestaties verricht bij grote en kleinere bouwbedrijven.

Redactie economie
10 April 2003 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

De aanhoudingen afgelopen weken houden verband met de bouwfraudeaffaire. Verscheidene personen zitten nog in hechtenis, meldde Het Financieele Dagblad vanochtend. Ook bij de beursfondsen Heijmans en Volker Wessels zijn medewerkers aangehouden. Bij Dura Vermeer is een medewerker als getuige verhoord.

Dat hebben deze bedrijven bevestigd. Bij Heijmans zijn vier directeuren van werkmaatschappijen bij de divisies infrastructuur en beton- en waterbouw aangehouden. Drie van hen zijn inmiddels vrijgelaten; één directeur zit nog in hechtenis nadat zijn voorarrest voor de tweede keer is verlengd.

Bij Volker Wessels zijn twee bestuurders aangehouden. Het gaat om medewerkers van de wegenbouwdochter Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS). Eind vorig jaar werd een directeur van een Antilliaanse dochter van KWS aangehouden. Zijn arrestatie hield verband met een bouwschandaal.

Vorige maand werd bekend dat directeur Fred V. van bouwbedrijf Koop Tjuchem is gearresteerd. Naar verluidt is ook een fiscaal adviseur van dit bedrijf ingesloten. Diens arrest zou door de raadkamer van de rechtbank met dertig dagen zijn verlengd.

Het landelijk parket van het OM in Rotterdam bevestigt dat er de afgelopen tijd meerdere aanhoudingen zijn verricht en dat er nog meerdere mensen vastzitten, maar wil over de identiteit van de verdachten geen mededeling doen. Over de precieze verdenkingen wil het OM zich evenmin uitlaten. Het strafrechtelijk onderzoek concentreert zich op oplichting, valsheid in geschrift, overtreding van de Wet economische mededinging, belastingmisdrijven en omkoping.

Het onderzoek richt zich op acht bouwprojecten, waarbij 72 aannemers zijn betrokken. De mogelijk strafbare feiten hebben betrekking op de periode 1992-1998. Daarnaast worden 12 ambtenaren verdacht van corruptie. Naar verwachting zal deze fase van het onderzoek medio 2003 zijn afgerond.

Volgens ingewijden geeft het OM bewust geen ruchtbaarheid aan de arrestaties. Eind jaren negentig werd het onderzoek naar de vermeende beursfraude met veel tamtam gebracht, maar uiteindelijk liep het af met een sisser.

De verdachten zouden onder druk worden gezet om documenten vrij te geven en in sommige gevallen als criminelen worden behandeld. ’Voor de betrokkenen en hun families is dit een persoonlijk drama’, aldus een ingewijde.

Het onderzoek van het OM is gebaseerd op de schaduwboekhouding die oud-directeur Ad Bos van Koop Tjuchem heeft overgedragen. De vorig jaar bij BAM NBM gevonden schaduwboekhouding en de administratie van het geheime centrale egalisatiefonds in Soest zouden bewijzen hebben opgeleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer