Buitenland

Longziekte SARS blijft om zich heen grijpen

De mysterieuze longziekte SARS heeft woensdag in Hongkong opnieuw drie levens geëist. Een van de slachtoffers was een Amerikaanse docent die de ziekte in China had opgelopen. In totaal zijn nu wereldwijd minstens 106 mensen aan de virusziekte overleden, terwijl zo’n 2600 mensen ermee besmet zijn.

AP
10 April 2003 08:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Onderzoekers zijn er nog steeds niet uit welk virus achter de ziekte zit en een gerichte behandelmethode is daarom nog niet gevonden. Wel slaan bepaalde antivirale middelen aan bij de behandeling van SARS-patiënten. De ziekte is uiterst besmettelijk. De kans op een fatale afloop is vastgesteld op 4 procent, wat overigens vergelijkbaar is met een gewone griep.

Hoewel het virus zeker in Hongkong nog snel om zich heen grijpt, mogen de ongeveer 200 bewoners van een appartementencomplex in de stad terugkeren naar hun woningen. Zij waren vanwege een SARS-uitbraak in het complex allen in quarantaine waren geplaatst in vakantiekampen buiten de stad. Sommigen van hen moeten nog wel in quarantaine blijven omdat ze SARS-symptomen vertonen.

Elders in Zuidoost-Azië worden steeds meer maatregelen getroffen om te proberen verdere verspreiding te voorkomen. Maleisië verstrekt geen visa meer aan reizigers uit China, tenzij zij kunnen bewijzen de ziekte niet te hebben. In Indonesië, waar overigens nog geen SARS-gevallen zijn bevestigd, is burgers gevraagd niet meer in het openbaar te spuwen omdat „SARS een bedreiging is en we voorzichtig moeten zijn”, aldus de minister van Volksgezondheid.

Kerkgangers in Singapore kunnen voorlopig niet ter confessie gaan, omdat priesters in verband met de besmettelijkheid van SARS is verboden de biecht af te nemen. China heeft medici uit het hele land bijeengeroepen in Peking voor een bespreking over SARS-bestrijding.

Thailand lijkt er daarentegen van overtuigd dat de ziekte daar niet de kop zal opsteken. Premier Thaksin Shinawatra heeft 2 miljoen baht (45.200 euro) beloofd aan de nabestaanden van een SARS-slachtoffer als zij kunnen bewijzen dat SARS de doodsoorzaak is geweest en dat het slachtoffer is besmet tijdens de nieuwjaarsvieringen die volgende week plaatsvinden. „Wij hebben er vertrouwen in dat er geen SARS is”, zei Shinawatra.

In Frankrijk werd woensdag een derde geval van SARS gemeld. Alle drie de besmette personen zaten eind maart in hetzelfde vliegtuig, afkomstig uit Vietnam. Tot nog toe zijn in Europa geen mensen overleden door SARS. In totaal is een tiental Europeanen besmet met het virus.

In Kazachstan is woensdag een man in het ziekenhuis opgenomen die SARS-symptomen vertoont. Nog eens vijftien mensen met wie de man, die onlangs in Thailand is geweest, nauw contact heeft gehad zijn uit voorzorg ook opgenomen. Als bevestigd wordt dat de 30-jarige man de ziekte heeft, is hij het eerste SARS-geval in Centraal-Azië.

Ook in Zuid-Afrika is een man op SARS getest. De eerste resultaten wijzen er echter op dat hij niet besmet is, meldde het persbureau SAPA. Toch kan volgens artsen in het ziekenhuis in Pretoria waar de man verzorgd wordt nog niet met zekerheid worden gezegd dat hij geen SARS heeft. Begin volgende week zullen de resultaten van verdere tests bekend worden. Tot nog toe zijn geen gevallen van SARS gemeld op het Afrikaanse continent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer