Krimpen akkoord met fusieontwerp
KRIMPEN AAN DEN IJSSEL – De raadsmeerderheid van de gemeente Krimpen aan den IJssel gaat akkoord met het herindelingsontwerp van de Krimpenerwaard. De gemeente tekent hierbij echter aan dat zij „niet wenst deel te nemen aan een traject gericht op fusie met de gemeente Capelle aan den IJssel.”
Dit schrijft de gemeente in haar zienswijze op het herindelingsvoorstel van Gedeputeerde Staten in Zuid-Holland, waarover de raad donderdagavond een besluit nam.
In het begin april gepresenteerde ontwerp pleiten GS voor een samenvoeging van vijf van de zes gemeenten in de Krimpenerwaard –Schoonhoven, Bergambacht, Nederlek, Ouderkerk en Vlist– tot één gemeente. In eerste instantie onderzochten GS de mogelijkheden van één grote Krimpenerwaardgemeente, inclusief Krimpen aan den IJssel, maar voor deze variant bleek onvoldoende draagvlak te zijn.
Vanwege de vrees voor een fusie met buurgemeente Capelle aan den IJssel, waarmee Krimpen samenwerkt, onderzocht de gemeente afgelopen jaar de mogelijkheden van een fusie met Nederlek. Een meerderheid van de raad koos echter voor behoud van zelfstandigheid.
In de zienswijze laat Krimpen evenwel weten dat een fusie met Nederlek „opnieuw in beeld kan komen” wanneer daarvoor in de volgende fases van de herindelingsprocedure „alsnog een breed draagvlak ontstaat binnen de Krimpenerwaard en de provincie.”
Eerder deze week nam de gemeenteraad van Nederlek een besluit over haar zienswijze op het herindelingsontwerp van GS. De raad is unaniem voor behoud van zelfstandigheid. In haar zienswijze zet de gemeente haar redenen hiervoor uiteen, maar uit bovendien forse kritiek op het provinciebestuur. „Uw inhoudelijke argumenten om herindeling te forceren zijn onjuist en flinterdun”, zo valt in de zienswijze te lezen. Volgens de gemeente blijkt uit onderzoek dat Nederlek in staat is zelfstandig te blijven.
Naast Nederlek is ook Bergambacht tegen het voorstel van GS. De overige Krimpenerwaardgemeenten zijn voorstander van herindeling. Uiterlijk 12 november nemen Provinciale Staten in Zuid-Holland een besluit.