Geen eigen bijdrage logopedist en diëtist
DEN HAAG – Invoering van eigen bijdragen voor bezoeken aan logopedisten, ergotherapeuten, dieetadviseurs en psychiaters is voorlopig van de baan.
De Tweede Kamer sprak dat donderdag uit tijdens een debat met minister Klink van Volksgezondheid. De eigen bijdragen zouden deel uitmaken van een pakket maatregelen om de kosten voor de gezondheidszorg te beperken. De eigen bijdrage zou 10 euro moeten bedragen.
De meerderheid van de Kamer is tegen de eigen bijdragen, omdat mensen met een smalle beurs dan geen beroep meer zullen doen op deze vormen van hulp.
De Kamer vindt dat het geld dat de eigen bijdragen zouden opbrengen, 60 miljoen euro, gevonden moet worden door patiënten minder snel te laten kiezen voor duurdere medicijnen. Patiënten krijgen voor veelvoorkomende geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers en maagzuurremmers alleen de prijs van de goedkoopste variant vergoed. Alleen degenen die de duurdere medicijnen echt nodig hebben, kunnen deze volledig declareren. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen door de verschuiving in de bezuinigingen mensen met reuma, parkinson en epilepsie meer gaan betalen.
De voorgenomen bezuiniging van minister Klink om de anticonceptiepil voor vrouwen ouder dan 21 uit het verstrekkingenpakket van de zorgverzekering te halen, werd niet door de Kamermeerderheid afgewezen. Die bezuiniging gaat dus in principe door.
Dat geldt ook voor de plannen van Klink om de tandzorg voor 18- tot 21-jarigen en de vergoeding voor hulpmiddelen, zoals rollators en looprekken, uit het basispakket te halen.