Binnenland

„Bouw tweede én derde kerncentrale”

VLISSINGEN – Nederland loopt achter bij het stimuleren van duurzame energie. Daarover waren de deelnemers aan een debat van de Provinciale Zeeuwse Courant over energie het gisteren eens. Over de oorzaken, gevolgen en het oplossen van deze achterstand verschilden de debaters echter sterk van mening.

Van onze correspondent
1 July 2010 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 11:04
Foto ANP
Foto ANP

Directeur Boerma van energiebedrijf Delta in Zeeland, die de kerncentrale in Borsele beheert, bouwt liever geen tweede kerncentrale. „Die is echter wel nodig voor de overgang naar duurzame energie”, vindt hij.

Boerma kruiste bij het debat in Vlissingen de degens met Wim Sinke van het Energie Onderzoekscentrum Nederland in Utrecht, universitair docent Jan Leen Kloosterman van de Technische Universiteit Delft en Ike Teuling van Greenpeace.

Boerma wijst naar de overheid. „Het traject om een vergunning te verkrijgen voor bijvoorbeeld een windmolenpark is veel te lang en het overheidsbeleid wijzigt veel te vaak.”

Sinke zoekt de oorzaak bij de burgers, die geen zonnepaneel op hun dak en geen windmolenpark achter hun huis willen hebben. Teuling reageert fel: „Speel de zwartepiet niet naar de overheid, maar doe als energiebedrijf meer. Investeer geen 6 miljard euro in een tweede kerncentrale, maar in duurzame energie.”

De tweede kerncentrale hield gisteren de gemoederen bezig. In de tijd tussen nu en 2100 kan een kerncentrale een goed alternatief zijn voor de kolencentrales, vindt Boerma van energiebedrijf Delta. „Nee”, zegt Teuling namens Greenpeace. „Je zit zestig jaar vast aan een kerncentrale en die is dan al lang niet meer nodig. Bovendien vertraagt dat het proces van verduurzaming omdat de prijs voor zonne-energie hoog blijft. Bovendien worden vele generaties opgezadeld met gevaarlijk afval.”

De afkeurende geluiden voor Boerma en het applaus voor Teuling maken duidelijk dat er veel tegenstanders van kernenergie in de zaal zijn.

Ze vonden geen gehoor bij universitair docent Kloosterman. „Bouw niet alleen een tweede, maar ook direct een derde kerncentrale”, zei hij. „Daarmee koop je tijd, want binnen acht jaar staat die er en kan deze in zo’n 20 procent van de Nederlandse stroombehoefte voorzien. Bovendien wordt daarmee winst ‘gekocht’: een kerncentrale kost 6 miljard euro tegenover 20 tot 40 miljard euro voor windmolenparken op zee, die dan nog minder stroom leveren dan één kerncentrale. Het door de bouw van een kerncentrale uitgespaarde geld kan dan worden gebruikt om te investeren in duurzame energie.”

Teuling blijft standvastig: „Sinds er in Finland aan een kerncentrale wordt gebouwd, zijn de investeringen in duurzame energie fors gedaald.”

Energiebedrijf Delta heeft juni 2009 een vergunning aangevraagd bij de overheid voor de bouw van een tweede kerncentrale. Boerma hoopt dat een nieuw kabinet snel toestemming geeft, maar hij plaatst wel een kanttekening: „Als er geen maatschappelijk draagvlak is voor de kerncentrale, gaan wij die niet bouwen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer