Buitenland

Toename religieuze intolerantie in de wereld

LONDEN – Minderheden worden wereldwijd steeds vaker vervolgd op basis van hun geloof. Op elk continent zijn religieuze minderheden het slachtoffer van aanvallen, opsluiting, marteling en onderdrukking.

Buitenlandredactie
1 July 2010 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 11:04
Sinds 11 september 2001 vindt een strijd plaats tegen het terrorisme. Foto EPA
Sinds 11 september 2001 vindt een strijd plaats tegen het terrorisme. Foto EPA

Dit staat in een rapport van de Minority Rights Group International dat donderdag uitkwam. De organisatie beschermt de rechten van minderheden.

In het rapport valt te lezen dat het controleren van minderheden vaker op religieuze gronden gebeurt. Onder invloed van de terroristische aanvallen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten is men met name in de VS geneigd om conflicten steeds vaker religieus te duiden. Hierdoor worden ze op langere termijn ook feitelijk religieus, met als gevolg dat ze steeds moelijker zijn op te lossen, aldus de opstellers van het rapport.

Uit het rapport komt naar voren dat de situatie van de christelijke minderheid in Pakistan zorgelijk is. Steeds vaker worden christenen bedreigd door de Pakistaanse taliban en andere moslimextremisten.

Zo werden vorig jaar augustus acht christenen levend verbrand door moslimradicalen in Gojra, in de Pakistaanse provincie Punjab. De autoriteiten waren op de hoogte van de dreiging, maar konden de aanval niet voorkomen.

Ook in India is de positie van christenen slecht, zo blijkt uit het rapport. Christenen bevinden zich in een staat van shock door het geweld dat hen treft, weet een roomskatholiek geestelijke. In de deelstaat Orissa zijn hindoe-extremisten actief die een bedreiging vormen voor de christelijke minderheid.

De Indiase politiek houdt zich grotendeels afzijdig, aldus het rapport. Een geestelijke zei dat omdat christenen een minderheid zijn, ze voor politieke partijen niet interessant zijn bij verkiezingen. Zodoende maakt geen enkele politieke partij zich druk over hun lot.

De opstellers van het raport publiceren ook de Bedreigde Volken Index 2010. Dit is een lijst van landen waarin minderheden bedreigd worden door staatsgeweld. Opvallende stijgers zijn Rusland, de Filipijnen, Jemen, Equatoriaal-Guinea, Georgië, Thailand, China, en Venzuela.

In de top tien van meest beruchte landen staan onder meer Somalië, Sudan, Irak en Congo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer