Economie

EU laakt tekort in Nederland

De Europese Commissie maant Nederland maatregelen te treffen om het begrotingstekort in te dammen. Anders dreigt het negatieve saldo volgend jaar op te lopen tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Redactie economie
9 April 2003 10:12Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Zij constateert verder onder meer dat er te weinig mensen deelnemen aan het arbeidsproces. Tegen die achtergrond zou de regering in Den Haag de bepalingen om in aanmerking te komen voor een uitkering moeten aanscherpen.

Genoemde EU-instelling presenteerde dinsdag in Straatsburg de voorjaarsrapporten met prognoses en aanbevelingen. Zij verwacht dat als de oorlog in Irak vóór de zomer is beëindigd, in de tweede helft van dit jaar in de eurozone, dankzij een terugkerend vertrouwen en dalende olieprijzen, een „gematigd” economisch herstel zal aanvangen.

De ongunstige gang van zaken in de eerste maanden noopt ertoe de voorspelling voor de groei in geheel 2003 naar beneden aan te passen. Vorige herfst zette de Commissie in op 1,8 procent, thans houdt zij het op slechts 1 procent en voor de Unie als geheel op 1,3 procent. Voor 2004 gaat zij uit van een versnelling tot 2,3 à 2,4 procent. Aantrekkende investeringen en een positiever internationaal klimaat maken die verbetering mogelijk.

Daarbij past de kanttekening dat de cijfers met grote onzekerheden zijn omgeven. „Zowel op mondiaal als op Europees niveau is er sprake van een precaire situatie, waardoor de economieën erg kwetsbaar zijn voor schokken”, constateert het dagelijks bestuur van de EU. Negatieve factoren zijn onder andere de toenemende onevenwichtigheden op de overheidsbudgetten en op de lopende rekeningen in het verkeer met de rest van de wereld en de gekelderde aandelenkoersen, die leiden tot een aantasting van de gezinsvermogens en bedrijfsbalansen.

Nederland presteert slechter dan gemiddeld. De ramingen voor de expansie van onze nationale economie blijven steken bij 0,5 procent voor 2003 en 1,7 procent voor 2004. De werkloosheid klimt fors, van 2,7 procent in 2002 naar 5,1 procent in 2004.

De rekenmeesters in Brussel denken niet dat het eurogebied in een recessie terechtkomt. Zij stellen vast dat het consumentenvertrouwen weliswaar ver is ingezakt, maar sluiten niet uit dat het publiek overtrokken reageert op het huidige militaire conflict. Alleen in Duitsland zal zich wellicht in het tweede kwartaal een krimp van het bbp aandienen.

Er gaan dit jaar in de twaalf lidstaten die de gemeenschappelijke munt hebben ingevoerd zo’n 100.000 banen verloren. De werkloosheid stijgt daardoor van 8 tot 8,8 procent. In 2004 schiet de uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen tekort om de aanwas van de beroepsbevolking bij te benen, zodat er dan een verdere vergroting van het bestand van werkzoekenden optreedt.

De inflatie blijkt hardnekkig van aard. De hoge olieprijzen spelen daarbij een belangrijke rol. Na de 2,2 procent over 2002, schat de Commissie voor de lopende twaalf maanden een percentage van 2,1 in. Pas volgend jaar valt de geldontwaarding waarschijnlijk terug tot onder de 2 procent, het niveau dat de Europese Centrale Bank hanteert als plafond om te kunnen spreken van prijsstabiliteit.

Het overheidstekort in de eurozone bedroeg vorig jaar 2,2 procent van het bbp. In 2003 zien we het gezamenlijke saldo uitdijen tot 2,5 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer