CGB praat met scholen over homobeleid
DEN HAAG – De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) is in gesprek met scholen die van docenten en sollicitanten eisen dat zij een verklaring ondertekenen waarin staat dat zij de homoseksuele leefwijze afwijzen.
Dat zei staatssecretaris Van Bijsterveldt (OCW) dinsdagmiddag in de Tweede Kamer in antwoord op een vraag van SP-Kamerlid Van Dijk. Van Dijk wees erop dat de Kamer een door hem ingediende motie heeft aangenomen die stelt dat scholen dit niet van hun personeel mogen eisen. De SP’er wilde weten hoe die motie door het kabinet wordt uitgevoerd.
Van Dijk kwam tot zijn vraag nadat VVD-Kamerlid Van Miltenburg Van Bijsterveldt, alsook minister Hirsch Ballin (Justitie), naar de Kamer had geroepen in verband met ophef over de As Siddieq school in Amsterdam. De bestuursvoorzitter van die islamitische basisschool zei onlangs in een interview in de Volkskrant dat homoseksuele leraren op zijn school „niet welkom” zijn en dat dit in het personeelsbeleid van de As Siddieq zal worden vastgelegd.
Drie VVD-Kamerleden stelden daarop schriftelijke vragen aan minister Rouvoet (OCW). Over de antwoorden waren zij niet tevreden. Zij struikelden met name over de passage dat „een school op religieuze of levensbeschouwelijk grondslag op deze grondslag gebaseerde opvattingen mag hebben over homoseksualiteit en deze opvattingen in het onderwijs tot uitdrukking mag brengen.”
Daarom riep Van Miltenburg Rouvoet dinsdag naar de Kamer. De minister was echter verhinderd en werd vervangen door Van Bijsterveldt en Hirsch Ballin.
In het vragenuurtje van dinsdagmiddag stelden SGP-Kamerlid Dijkgraaf en ChristenUnie-Kamerlid Slob zich expliciet achter de uitspraak van Rouvoet.