Economie

Gerechtshof legt bom onder splitsingswet

DEN HAAG (ANP) – De wet die energiebedrijven verplicht hun netwerkbedrijf af te splitsen is in strijd met het Europees recht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald in hoger beroep. De rechtszaak was aangespannen door de energiebedrijven Essent, Delta en Eneco.

22 June 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 10:58
Foto ANP
Foto ANP

Op grond van de zogeheten splitsingswet moeten de energiebedrijven opgedeeld worden in een commercieel bedrijf dat de stroom en het gas levert en een netwerkbedrijf, dat de leidingen in handen heeft. Het netwerkbedrijf moet dan in publieke handen blijven.

Delta en Eneco werken aan de splitsing, die wettelijk met ingang van komend jaar een feit moet zijn. Essent, dat werd overgenomen door het Duitse RWE, is al gesplitst.

Het gerechtshof heeft de drie energiemaatschappijen in het gelijk gesteld en bepaald dat de wet inbreuk maakt op het vrije verkeer van kapitaal. Het hof oordeelt dat er geen dwingendere redenen zijn van algemeen belang die splitsing rechtvaardigen.

De splitsingswet moet eerlijke concurrentie waarborgen. Beheerders van de netten die de energie distribueren moeten concurrerende aanbieders van energie toelaten op de leidingen en volledig onafhankelijk zijn van die energieleveranciers. De distributiebedrijven zijn eigendom van provincies en gemeenten en moeten in handen van de overheid blijven. De splitsingswet moet voorkomen dat er te weinig wordt geïnvesteerd in de energienetten als gevolg van commerciële risico’s die leveranciers van energie nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer