Directeur S.E. Fireworks blijft voor zijn bedrijf staan
Directeur Rudi Bakker van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks blijft pal voor zijn bedrijf staan. „Het was niet onveilig en is dat nooit geweest”, zei hij woensdag voor het hof in Arnhem tijdens zijn verhoor. Bakker wordt verdacht van brand en dood door schuld, het overtreden van milieuvoorschriften en illegale handel in vuurwerk.
De 40-jarige Bakker uit Enschede gaf voor het hof weliswaar toe dat hij fouten heeft gemaakt als ondernemer, maar had daar tegelijkertijd een verklaring voor. Zo heeft de gemeente volgens hem gefaald bij de controle van het bedrijf en is niet een importeur, maar een vuurwerkleverancier verantwoordelijk voor de classificatie van de producten. Op 13 mei 2000 stonden er wel twee containers te veel op het bedrijfsterrein, maar was dat geen probleem omdat die niet bestemd waren voor de opslag van vuurwerk, aldus Bakker.
Woensdagmiddag sprak directeur Willie Pater (51) dat laatste tegen. Volgens hem werd er wel degelijk vuurwerk opgeslagen in de twee bijgeplaatste containers. Ook over de kracht van de explosies zijn de twee directeuren het oneens.
Bakker beweert dat vuurwerk de explosies niet veroorzaakt kunnen hebben, terwijl Pater meent dat er juist niets anders dan vuurwerk de lucht is ingegaan. Pater wordt hetzelfde ten laste gelegd als Bakker. Door de rechtbank in Almelo werden de twee vorig jaar april tot zes maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk veroordeeld.
Bakker vertelde het hof dat hij zelf het gevoel had dat hij zijn bedrijfsvoering perfect voor elkaar had voordat het bedrijf op 13 mei 2000 door explosies werd verwoest met de vuurwerkramp tot gevolg. „Hoewel er bij controles nooit grote klachten waren, heeft u als ondernemer ook een eigen verantwoordelijkheid”, hield G. Mannoury, voorzitter van het hof, Bakker voor. „U heeft zich nooit heel erg in de vergunningsvoorschriften verdiept. Voor iemand die er een modelbedrijf van wil maken, druipt de zorgvuldigheid er op dit punt niet helemaal af”, meende Mannoury.
Bakker en Pater namen het bedrijf in 1998 over van H. Smallenbroek. En daarmee ook de vergunningen, waarvan Bakker dacht dat die in orde waren. S.E. Fireworks had een vergunning voor de opslag van 158.000 kilogram vuurwerk, op 13 mei 2000 was dat ongeveer 120 ton aldus Bakker. De aanklacht over de illegale verkoop van vuurwerk vindt hij sterk overtrokken.
Bakker vertelde geëmotioneerd dat hij sinds de vuurwerkramp volledig uit de maatschappij is weggerukt en geen toekomstplannen heeft. Hij leeft momenteel van een WAZ-uitkering, voor arbeidsongeschikte zelfstandigen, en probeert zo goed mogelijk voor zijn gezin te zorgen.
Baker en Pater horen op 15 april de eis aan van de advocaat-generaal. Het hof doet op 12 mei uitspraak.