Kerk & religie

Balkanzendingsdag zonder ds. Ralevic

De bezoekers van de jaarlijkse landelijke zendingsdag van de Stichting Balkanzending moesten het zaterdag zonder ds. S. Ralevic stellen. De predikant, voor wie de stichting in het leven is geroepen, zag zich genoodzaakt in Servië en Montenegro te blijven.

Kerkredactie
7 April 2003 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

In een schrijven aan ds. C. L. Onderdelinden, voorzitter van de Stichting Balkanzending, deelde de predikant mee niet te kunnen komen omdat de situatie in zijn land sinds de moord vorige maand op premier Djindjic kritiek is. Bovendien had ds. Ralevic te kampen met een zorgelijke familiesituatie.

Ds. C. van den Berg verving zaterdag de Servische predikant op de zendingsdag, die gehouden werd in het gebouw van scholengemeenschap Pieter Zandt te Kampen. Ds. Van den Berg -voor de Gereformeerde Zendingsbond werkzaam in China- wees de aanwezigen erop dat de God Die Israël door de Rode Zee leidde, ook nu nog Dezelfde is. „Dat mag een grote troost zijn, ook voor broeder Ralevic, die zo vaak moeilijkheden ondervindt in de verbreiding van het Evangelie, zeker nu er in zijn land zo veel moeilijkheden zijn. Gods Koninkrijk is een rijk zonder einde.”

Dat God regeert, betekent ook dat wij Hem overal boven moeten stellen, zei de predikant. „Stel je voor dat je afhankelijk was van een predikant die diep ingeleid was in de waarheid. Daar kun je ook niet op steunen. Zelfs je beste vriend laat het wel eens afweten. Maar de Heere doet dat nooit! Het doet pijn om je beste vriend te verliezen, maar je kunt wel vertrouwen op de Rots der eeuwen, Jezus Christus.”

Later op de morgen sprak ds. J. Goudriaan, oud gereformeerd predikant te Ede, een rede uit, waarin hij stilstond bij de Christus aan het kruis, met naast Hem een verharde en een boetvaardige zondaar. „Die zondaren waren strafwaardig, zoals ook wij strafwaardig zijn om hetgeen we gedaan hebben. Bent u het zo wel eens eens geworden met God? Dan blijft er niets over dan een noodschreeuw, als je voor God mag worden wie je bent.” De predikant bepaalde het gehoor bij de vraag waar ze heen reisden. „Als het nu sterven wordt, wat dan? Alleen in Christus is er vrede met God.”

Ds. Ralevic was ook ingepland voor het middaggedeelte. Dat aandeel nam ds. A. A. Egas (christelijk gereformeerd predikant te Urk) voor zijn rekening. Verder sprak ds. B. Reinders (hervormd predikant te Maartensdijk) en J. H. Koppelman (uit Staphorst) hield een verhaal voor de jeugd.

De Stichting Balkanzending vindt haar wortels in 1984, toen ds. K. Veldman een brief stuurde naar ds. Ralevic, die hij op conferenties meermalen had ontmoet. Omdat ds. Ralevic veel gebrek had aan allerlei goederen werd besloten in Nederland de Stichting Macedonië op te richten, die twee jaar geleden haar huidige naam kreeg.

Ds. Ralevic werkt sinds 1969 op de Balkan. Hij verspreidt daar onder andere Bijbels en christelijke lectuur. Ook verzorgt hij de opleiding van enkele studenten in de theologie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer