In Limburg negentien bedrijven geruimd
In het Noord-Limburgse Ospel en Nederweert zijn afgelopen dagen negentien pluimveebedrijven geruimd, omdat er in het gebied een ernstige verdenking bestaat van vogelpest.
Naast een eerste verdenking van een bedrijf in Ospel kwam er zaterdag ook nog een kalkoenhouderij in de buurtschap Nederweert-Eind bij. Om de ruimingen in goede banen te leiden, zette het ministerie van LNV honderd soldaten in.
Bij de ruimingen zijn uit voorzorg tienduizenden dieren gedood. Het ministerie van Landbouw gaf opdracht tot het ruimen in een straal van 1 kilometer rondom de verdachte boerderijen, beide in de gemeente Nederweert.
De militairen die zijn ingezet controleren 24 uur per dag in ploegendiensten op overtredingen van de maatregelen tegen de vogelpest. Het gaat om tien leden van de Koninklijke Marechaussee en negentig militairen van de marine, de landmacht en de luchtmacht. Zij zouden zeker tot vandaag blijven.
Over de inzet van de militairen ontstond zaterdagochtend enige ophef. Burgemeester C. Suttorp van Nederweert was boos omdat de komst van soldaten uitbleef ondanks toezeggingen van de minister. Hij vreesde dat zijn aanvraag in de bureaucratische molen was blijven steken, terwijl hij de inzet juist nu hard nodig had. Uiteindelijk konden de soldaten na overleg tussen de betrokken ministeries afreizen naar het zuiden des lands.
PvdA-kamerlid Waalkens is „verbijsterd” dat de burgemeester zaterdag tot het eind van de middag op soldaten heeft moeten wachten. Hij kan zich goed voorstellen dat Suttorp boos was. „Het is essentieel dat zo’n gebied op slot gaat. Dit is geen beste beurt.” Ook Waalkens collega Oplaat van de VVD vindt dit optreden „geen staaltje van doortastendheid.” De politici willen daarover nog deze week opheldering van de minister in de Tweede Kamer.
Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) reageerde geschokt op de tweede verdenking. „Het betekent dat het virus echt actief is in dit gebied, een enorme zorg.” Hij pleitte ervoor de ruimingen radicaler te laten gebeuren. „Minstens 3 kilometer rondom de verdenkingen.”
Ook de Limburgse Land- en Tuinbouwbond LLTB wil dat er meer bedrijven geruimd worden om verdere verspreiding van vogelpest te voorkomen. Ook wil de bond een betere opkoopregeling voor welzijnsproblemen, zoals op de Veluwe. Veel bedrijven hebben sinds de uitbraak van het virus te maken met beperkende maatregelen. De organisatie twijfelt verder aan de slagvaardigheid van het ministerie en vindt dat er te veel achter het virus wordt aangelopen.
Hoewel er een vervoersverbod is van dierlijke producten bij kippen- of kalkoenhouderijen, bepaalde minister Veerman zaterdag dat transporteurs toch veevoer mogen leveren bij dieren die dreigen te verhongeren. Dat geldt alleen voor pluimveebedrijven waar binnen 24 uur ernstige welzijnsproblemen zouden ontstaan door voergebrek. Het verzoek kwam van de Dierenbescherming, omdat sommige boeren vrijdag al geen voer meer hadden voor hun vleeskippen.
De Dierenbescherming wordt niet overstelpt met klachten van het publiek over de gevolgen van vogelpest. Ten tijde van de mond- en klauwzeercrisis liepen de emoties hoger op. De organisatie pleit ervoor meer aanwezig te zijn bij ruimingen.
Tot dusver zijn er 177 besmettingen en 29 zware verdenkingen vastgesteld van vogelpest in Nederland. De meeste gevallen zijn opgedoken rond Barneveld in de Gelderse Vallei. De verdenkingen in Noord-Limburg zijn ernstiger voor de sector, omdat hier meer kippen verblijven dan in de regio Barneveld. In de gemeente Nederweert zijn in totaal 127 pluimveebedrijven met ongeveer 3 miljoen dieren. In een straal van 10 kilometer om Ospel bevinden zich 8 tot 10 miljoen stuks pluimvee.