Simpel bellen
De overheid is bezorgd om u. Maar ook om uw buurman, dokter, bankdirecteur en kinderen. Want ach, wat blunderen mensen met euro’s, kosten, rendementen en risico’s.
Die blunders gelden voor de kantoormedewerker. Maar ook voor de topman van uw pensioenfonds, bank of verzekeraar. Zelfs een complete Europese natie kan aan de financiële dwaasheid van bestuurders en bewoners ten onder gaan.
Wat nu? Financieel onderwijs, antwoordt educatieplatform CentiQ, een club van ministeries, consumentenorganisaties en geldbedrijven.
Vorige maand lanceerde men ideeën om op basis- en middelbare scholen te onderwijzen over geld. Dat is op zich geen gek idee. Veel leerlingen verslikken zich in leningen, schulden en kosten van mobiel bellen.
Terwijl onderzoek van de Amerikanen Thomas Stanley en William Danko toont dat juist docenten, vooral leraren in het basisonderwijs, hun geldzaken relatief goed bestieren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld artsen en advocaten. Maar ook ouders maken er regelmatig een puinhoop van.
Geldlessen zijn dus prima. Maar één ding is griezelig. Zo popelen de bij CentiQ aangesloten banken en verzekeraars om gastlessen te geven bij uw kroost op school.
ING informeerde 13- tot 15-jarige scholieren over huis en hypotheek. Nou ja! Dat riekt naar beïnvloeding in plaats van educatie. Wat heb je daar nou aan?
Ach ouders, laat je niet overbluffen door aanbieders met bijbedoelingen. Financieel opvoeden doet u heel eenvoudig zelf.
Het gaat om vijf regels. Geef kinderen ten eerste een normaal, vast zakgeld en houd hen strikt aan dat budget (nooit lenen). Dat leert hun dat koopkracht grenzen kent.
Betaal hun ten tweede voor speciale klusjes. Dan ontdekken ze dat inspanning loont. Help uw gezinsleden ten derde met verstandige aankopen, en waarschuw hen van jongs af voor de schijnwereld van reclames.
Laat uw nazaten ten vierde wekelijks een vast bedrag sparen. Ze ontdekken dan hoe spaargeld groeit en raken vertrouwd met de voordelen van uitgestelde consumptie. Stimuleer kinderen tot slot tot bijverdienen of ondernemen. Daar worden ze wijs en zelfstandig van.
Het is ook verstandig om het omgaan met een mobiele telefoon onder de loep te nemen. Natuurlijk is een mobiel handig voor ouder en kind, maar maak afspraken en houd de kosten minimaal.
Het goedkoopst is een los (simlockvrij) toestel bij de goedkoopste internetaanbieder. Bestel daarbij het voordeligste ”sim only”-abonnement. Aanbieder Simpel geeft 100 belminuten voor 2,50 euro per maand of 100 belminuten plus 100 sms’jes voor 5 euro. Uw kind kan zijn tegoed zelf bijhouden via internet.
Bellen naar dure lijnen of in het buitenland kunt u uitsluiten. Bij twee of drie kinderen bespaart u tot honderden euro’s per jaar.
En de risico’s? Geen.