Economie

VS voelen niets voor steun aan luchtvaart

De Amerikaanse regering lijkt weinig te voelen voor nieuwe miljardenhulp aan Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Dat blijkt uit opmerkingen van minister van Financiën John Snow.

Van onze correspondent
4 April 2003 11:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:14

Tijdens een toespraak tot de kamer van koophandel in Orlando (Florida) dinsdag raadde Snow de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen aan „in de spiegel te kijken en hun problemen zelf op te lossen door drastische kostenbesparingen. De regering heeft al eerder duidelijk gemaakt dat men niet op ons moet rekenen om financiële problemen op te lossen”, aldus Snow.

Orlando is nationaal en internationaal een belangrijke toeristische trekpleister met onder meer Disney World en andere pretparken. De toeristensector en de luchtvaart kregen forse klappen na de septemberaanslagen in 2001 en sinds de oorlog in Irak is het aantal boekingen in de luchtvaart met meer dan 10 procent gedaald. Reden voor het Congres in Washington om hulp voor de luchtvaartsector te overwegen.

Het Huis van Afgevaardigden is bereid om 3,2 miljard dollar (2,9 miljard euro) voor de luchtvaart uit te trekken. De Senaat gaat nog verder met 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro). In luchtvaartkringen wordt al hoopvol gesproken over „minstens” 9 miljard dollar aan hulp. Maar president Bush lijkt hier weinig voor te voelen. Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer noemde de plannen van Senaat en Huis donderdag „buitensporig.”

De luchtvaartmaatschappijen kregen na de septemberaanslagen miljarden aan hulp, maar de opmerkingen van Snow in Florida en van Fleischer maken duidelijk dat de regering nu weinig voelt voor een herhaling. Daarvoor is begrip bij sommige parlementsleden. „De luchtvaartmaatschappijen hadden voor 11 september 2001 al problemen. Elke tegenslag wordt sindsdien aangegrepen om aan te dringen op hulp. Maar het lijkt zinvoller dat de sector zichzelf grondig saneert. Anders krijgen wij een Amtrak-situatie in de lucht”, aldus afgevaardigde Jeff Flake uit Arizona. Hij doelde hiermee op de spoorwegmaatschappij Amtrak, die met overheidssteun overeind wordt gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer