„Huwelijk is te zien als een gave Gods”
De vierde dag van de Leicester-conferentie stond opnieuw in het teken van het huwelijk tot eer van God. De bijeenkomst is donderdag afgesloten met een conferentiepreek door ds. John Marshall.
Dr. Derek Thomas, hoogleraar praktische theologie aan het Amerikaanse Reformed Theological Seminary in Jackson (Mississippi), hield donderdagmorgen zijn derde lezing over het huwelijk tot eer van God. Het huwelijk mogen we zien als een gave van God, zei hij. „De puriteinen, die ijverden voor een nauwe wandel met God, achtten lachen en liefhebben niet in strijd met een nauw leven met God.”
In zijn laatste lezing ging het dr. Thomas om het huwelijk dat goed begonnen is ook goed te houden. In het licht daarvan sprak hij over Hebreeën 12:1 en 2. „Het is ook in het huwelijk nodig voortdurend te zien op de Heere Jezus Christus. Het huwelijk wordt gesloten totdat de dood scheiding maakt, en niet tot het moment waarop we een vrouw zien die even aantrekkelijk is als onze eigen vrouw toen we haar trouwden. Hoe belangrijk is het dat de communicatie open blijft. Zo mogen man en vrouw steeds nauwer aan elkaar verbonden worden en is er in een christelijk huwelijk een band die ook door de dood niet wordt verbroken. Dan hebben man en vrouw voor elkaar, ook bij het ouder worden, een eigen aantrekkelijkheid.”
Ds. John Marshall, predikant te Hemelhempstead, verzorgde de slotpreek naar aanleiding van 1 Samuël 17:12-47. Saul was mild voor zichzelf en hard voor anderen, zei hij. „David was de man naar Gods hart. Hij was bereid voor een schaap z’n leven te geven. In het geloof in de Naam van God ging David de strijd met Goliath aan en was hij zeker van de overwinning.”
Marshall riep de aanwezige predikanten op getrouw te zijn in de strijd voor Christus in de tijd en op de plaats waar God hen stelt. „We mogen het volste vertrouwen hebben, zowel in de boodschap en in de middelen, die niet de mens, maar de eer van God centraal stellen. Goliath wenste niet met een hond te worden vergeleken. De Kananese vrouw accepteerde die vergelijking wel. Kern van het Evangelie is dat zíj binnengaan die weten dat zij naar recht eeuwig buiten hadden moeten blijven.”