Ds. Abma: Koran biedt moslims inspiratie om Joden uit te roeien
DOORN – De vijandschap tegenover Israël heeft ten diepste met de islam te maken. Dat stelde ds. G. H. Abma, hervormd predikant in Gouda, maandagavond in Doorn tijdens een SGP-bijeenkomst in het teken van solidariteit met Israël.
„Er heerst een strijd in de geestelijke gewesten”, zei ds. Abma, verbonden aan Christenen voor Israël. „De Koran bevat waarderende, maar ook heel erg negatieve woorden over Joden. Het volk van de Joden wordt in de Koran zeven keer vervloekt. Ze worden duivelsdienaren genoemd. Er worden denigrerende woorden als apen, ezels en zwijnen voor Joden gebruikt. In de Koran vinden moslims de inspiratie om Joden uit te roeien. De Iraanse president Ahmadinejad wil Israël van de kaart vegen. Het is toch niet zo vreemd om de Koran te vergelijken met Mein Kampf, hoeveel weerstand zo’n vergelijking in de maatschappij ook oproept.”
Onder moslims leeft „enorme wrok” over het bestaan van de staat Israël, signaleerde ds. Abma op de door ongeveer honderd mensen bijgewoonde avond. „Het is voor moslims niet te verkroppen dat ze in dat kleine strookje land in een democratische staat leven. Hoe kan Allah het toelaten dat anderen over hen heersen?”
Het „internationale koor van woedende veroordeling” van Israëls recente actie tegen de zogenaamde Vrijheidsvloot is „volstrekt onverantwoord en onbezonnen”, zei drs. B. Belder, lid van het Europees Parlement voor de SGP. Vorige week kwamen negen pro-Palestijnse activisten, onder wie vier Turken, om toen Israëlische commando’s een konvooi in de internationale wateren voor de Gazastrook enterden.
De Turkse reactie op de Israëlische reactie typeert de „verslechtering” in de relatie tussen Israël en Turkije, schetste Belder. „De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde Israël een land met een criminele status. Onder premier Erdogan is er sprake van een islamisering van het externe beleid van Turkije. Het land zoekt toenadering tot Iran, Syrië en Hamas. Al is er in Turkije wel een strijd om de macht tussen secularisten en islamisten.”
In Israël is twijfel over de rol van president Obama, merkte Belder in recente gesprekken met Israëlische politici. „Mensen in kringen rond de president stellen dat Israël wordt gezien als een obstakel in het streven van Amerika een progressieve wereldmacht te worden.” Belder noemt het een „diplomatieke schande op het conto van Obama” dat in recente besprekingen over een nucleairvrij Midden-Oosten „Israël als enige staat in de hoek wordt gezet.”
De SGP staat „in de voorste linies” in de strijd tegen Jodenhaat en de verdediging van Israël, stelde Belder. „Soms is dat buitengewoon moeilijk. We moeten hulp van God verwachten. We zijn niet kritiekloos tegenover Israël, maar het gaat wel om Gods oogappel.”
SGP-leider Van der Staaij riep op tot verbondenheid met Israël. „Je hoort de internationale gemeenschap niet over de bewapening van Hezbollah en Hamas. In de publiciteitsoorlog is noodzakelijk tegenwicht geboden. Wij zullen niet zwijgen als het veiligheidsbelang van Israël in het geding is.”