Kerk & religie

„Afrikaanse zendeling stuit op weerstand in Europa”

EDINBURGH – Afrikaanse zendelingen zien in Europa honger naar het Woord van God. Toch zijn ze vaak niet welkom. Veel Europeanen denken dat hun continent geen zendingsveld is en dat buitenlandse christenen hun niets te bieden hebben.

Kerkredactie
4 June 2010 20:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:48
Afrikaanse bezoekers van de zendingsconferentie in Edinburgh. Afrikaanse zendelingen zijn vaak niet welkom in Europa. Foto Gary Doak for Edinburgh 2010
Afrikaanse bezoekers van de zendingsconferentie in Edinburgh. Afrikaanse zendelingen zijn vaak niet welkom in Europa. Foto Gary Doak for Edinburgh 2010

Dat heeft de Afrikaanse theoloog dr. Fidon R. Mwombeki vrijdag gesteld tijdens ”Edinburgh 2010”, de herdenking van de eerste wereldzendingsconferentie in 1910.

Veel Europeanen zien zending vooral als het helpen van de armen, aldus Mwombeki. „Ze kunnen zich daarom niet voorstellen dat mensen uit het Zuiden een zendingsopdracht in het Noorden kunnen hebben. Bovendien zijn Afrikaanse zendelingen vaak niet welkom. Als je met iemand spreekt, is de standaardvraag: „Wanneer ga je weer terug naar huis?”

Voor de geseculariseerde cultuur en de vrijzinnige theologie is zending niet belangrijk. „Als je accepteert dat alle godsdiensten gelijk zijn, is christelijke zending helemaal niet meer nodig. Religie wordt gezien als slechts een aspect van het leven, waarover mensen vrij mogen kiezen.”

Een ander punt waar Afrikaanse zendelingen in West-Europa tegen aanlopen, is de gesloten cultuur. Mwombeki vertelde over een van zijn medewerkers in Duitsland, die erg was geschrokken van een krantenbericht over de dood van een gemeentelid. De weduwe had een overlijdensbericht geplaatst, die eindigde met de woorden: „Geen bezoek alstublieft.”

Maar ook christenen in Europa weten niet altijd wat ze met Afrikaanse zendelingen aanmoeten, aldus Mwombeki. „Kerken in Afrika ontvangen steun uit het Noorden, vaak op materieel of financieel gebied. Maar als zij op hun beurt vragen wat ze kunnen geven, dan blijkt dat een lastige vraag. Er is méér dan exotisch getrommel en dans.”

Mwombeki ziet echter ook mogelijkheden voor Afrikaanse zendelingen in Europa. In de gevestigde kerken is er volgens hem grote honger naar het Evangelie. „Ik heb met veel mensen gesproken en ze klagen over de academische en abstracte preken van hun predikanten. De meeste preken hebben niets met hun dagelijks leven van doen en ze gaan niet in op hun echte noden. Mensen willen horen over Jezus en de vergeving van hun zonden. Ze willen met hun kinderen over hun geloof praten. Ze willen leren bidden. En dat zijn juist de dingen die ze van Afrikanen kunnen leren.”

Het zendingscongres in Edinburgh duurt tot morgen. De slotviering heeft plaats in de Assembly Hall, waar in 1910 de eerste wereldzendingsconferentie werd gehouden. Voorganger is de anglicaanse aartsbisschop van York, John Sentamu.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer