Sterke banengroei VS neemt zorgen niet weg
AMSTERDAM (ANP) – De sterkste groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten van de afgelopen tien jaar was vrijdag niet voldoende om de onrust over het herstel van de economie weg te nemen. Direct nadat de cijfers waren gepresenteerd gingen beurskoersen wereldwijd sterk omlaag.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid werden er in mei in de VS 431.000 nieuwe banen gecreëerd. Dat was de sterkste groei sinds maart 2000, maar kenners hadden vooraf op meer gerekend. „Dit is een van die gevallen waarbij je je moet afvragen of de verwachtingen nog wel overtroffen konden worden”, zei een Amerikaanse analist. „De schattingen liepen elke dag verder op.”
De hoge verwachtingen waren vooral gebaseerd op de overheid, die veel nieuwe arbeidskrachten nodig had voor het uitvoeren van een volkstelling. Uiteindelijk bezorgde dat ruim 400.000 mensen een nieuwe baan.
Die tijdelijke arbeid zegt echter weinig over de de kracht van de economie. Daarom werd vooral uitgekeken naar de banengroei in het bedrijfsleven. Met slechts 41.000 nieuwe banen viel de groei daar veel lager uit dan de bijna 200.000 banen die werden verwacht. Door de teleurstelling over die lage groei doken de beurzen in heel Europa sterk in de min.
De grootste economie ter wereld klom de afgelopen maanden sneller dan verwacht uit de recessie. Het wachten is echter op het herstel van de arbeidsmarkt. De werkloosheid nam afgelopen maand wel licht af, van 9,9 procent van de beroepsbevolking in april tot 9,7 procent in mei, maar dat kwam vooral omdat minder mensen actief op zoek gingen naar een baan. Ontmoedigde werklozen die niet meer zoeken naar een baan worden niet meegerekend in het officiële werkloosheidscijfer.
Diverse analisten toonden zich echter niet al te bezorgd over de ontwikkelingen in mei. Ze wezen op de flinke toename van de werkgelegenheid in april, toen er in het bedrijfsleven nog 218.000 banen bij kwamen. „In april en mei samen kwamen er, zonder de volkstelling, gemiddeld 122.000 banen bij”, rekende de hoofdeconoom van het Amerikaanse handelshuis MF Global voor. „Dat is nog steeds niet veel, maar beter dan de 63.000 nieuwe banen van het eerste kwartaal.”
Daarbij lieten werkgevers het aanwezige personeel vorige maand wel meer uren draaien. De gemiddelde werkweek steeg van 34,1 naar 34,2 uur. Het gemiddelde loon ging daardoor 0,3 procent omhoog ten opzichte van april. „De onderliggende cijfers zijn sterk”, vond een analist van onderzoeksbureau Decision Economics dan ook. „De werkweek werd uitgebreid en het loon ging voor het eerst in maanden omhoog. Daarnaast kwamen er meer banen bij in de industrie.”
Op de effectenbeurzen was weinig ruimte voor die nuance. Direct nadat het nieuws naar buiten kwam leverde de AEX-index in Amsterdam ruim 1 procent in. Ook andere belangrijke Europese graadmeters zakten dieper in het rood. De beurzen op Wall Street begonnen de dag vervolgens ook negatief en wisten die stemming in de eerste handelsuren niet te keren.