Kerk & religie

Raad van Kerken: Actie nodig voor christenen Irak

AMERSFOORT – Nederland moet zich krachtig inzetten om de religieuze minderheden in Irak, waaronder christenen, meer veiligheid te bieden. Die –herhaalde– oproep doet de Raad van Kerken aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kerkredactie
2 June 2010 09:25Gewijzigd op 14 November 2020 10:46
Foto EPA
Foto EPA

Het moderamen van de raad deed in december 2008 ook al een oproep om de „schrijnende situatie” te verbeteren, maar kwam dinsdag naar aanleiding van „schokkende berichten” van de Wereldraad van Kerken op het thema terug.

De Wereldraad houdt de situatie op het Arabische schier­eiland nauwlettend in de gaten, aldus de Raad van Kerken. „Hij stelt vast dat er nog steeds doden vallen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er opnieuw dertien christenen vermoord om hun godsdienstige overtuiging. Het aantal vluchtelingen blijft onverminderd hoog en bezittingen worden beschadigd en vernield.”

Christenen hebben daardoor niet of nauwelijks kunnen deelnemen aan de verkiezingen die begin dit jaar zijn gehouden, zo schrijft de raad. „De politieke onduidelijkheid verergert de situatie. Vooral christenen en andere minderheden in het noorden, in de regio van Mosul, hebben met vijandigheden te maken.” Sinds eind februari ontvluchtten meer dan 4000 christenen de Noord-Iraakse stad, na een golf van aanslagen.

De Wereldraad van Kerken sprak zich enkele jaren geleden uit tegen een inval in Irak. In februari ging het uitvoerend comité van de Wereldraad opnieuw in op de situatie. Het drong aan op beëindiging van het geweld, wil voorkomen dat er opnieuw mensen moeten vluchten, zoekt naar uitbreiding van humanitaire hulp en wil rechten van religieuze minderheden gegarandeerd zien. De Nederlandse Raad van Kerken speelt die oproep nu door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Raad van Kerken riep in december 2008 de Nederlandse overheid op om te helpen de rechten van de minderheden in Irak actief te bevorderen en te beschermen. De situatie is sindsdien nog niet in positieve zin veranderd, meent het moderamen van de raad. De raad maakte destijds duidelijk „dat niet alleen christenen de dupe zijn van het geweld, maar ook andere minderheden zoals Joden en Mandaeërs.”

Ten tijde van Saddam Hussein woonden er 1,4 miljoen christenen in Irak. Een groot deel van hen droeg bestuurlijke verantwoordelijkheid. Inmiddels is hun aantal geslonken tot minder dan 300.000. Velen zijn gevlucht naar omliggende landen, Europa en de Verenigde Staten. Enkele tienduizenden christenen verlieten de grote steden „en dachten ten onrechte veiliger te zijn in het Koerdische noorden”, aldus de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer