Kerk & religie

Heftig debat over kerksluiting Leeuwarden

LEEUWARDEN – In Leeuwarden wordt heftig gediscussieerd over de grootste kerksluiting ooit in Friesland. Hamvraag is welke van de zeven kerkgebouwen van de protestantse gemeente (in wording) dichtgaan.

Kerkredactie
1 June 2010 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 10:46
LEEUWARDEN - De Koepelkerk in Leeuwarden is een van de kerken die wordt afgestoten door de protestantse gemeente. Foto Northview
LEEUWARDEN - De Koepelkerk in Leeuwarden is een van de kerken die wordt afgestoten door de protestantse gemeente. Foto Northview

Dát er iets moet gebeuren is veel gemeenteleden wel duidelijk. De protestantse gemeente Leeuwarden heeft op dit moment zeven kerken: de Adelaarkerk, de Koepelkerk, de Pelikaankerk, de Open Hof, de Fenix, de Schakel en de Grote of Jacobijnerkerk. Die gebouwen kan de gemeente echter niet langer betalen. Als er niets gebeurt heeft de protestantse gemeente (in wording) van Leeuwarden over tien jaar een tekort van ruim 3,4 miljoen euro. In 2020 heeft de protestantse gemeente nog slechts geld voor twee kerkgebouwen, verwacht voorzitter van de algemene kerkenraad Henk Drewel. De gemeente telt nu zo’n 6000 leden. Naar verwachting zullen dit er in 2020 zo’n 4300 zijn.

Nadat de algemene kerkenraad van de protestantse gemeente Leeuwarden op 19 mei het voorlopige besluit nam om van de zeven kerkgebouwen de Adelaar, de Fenix, de Koepelkerk en de Pelikaankerk te sluiten, hoorde het kerkbestuur maandag de gemeente tijdens twee bijeenkomsten. Was de sfeer tijdens de middagbijeenkomst –met zo’n 250 mensen– ondanks de kritiek die klonk, nog gemoedelijk, ’s avonds liepen de gemoederen hoog op. Aan het einde van de avond, die door ongeveer 400 gemeenteleden werd bezocht, was de sfeer zelfs grimmig te noemen. De negatieve sfeer bereikte een climax toen Marian van der Werff, lid van de Koepelkerk, de algemene kerkenraad ertoe opriep af te treden. Meerdere gemeenteleden liepen vervolgens boos uit de vergadering weg.

Maandag bleek ook hoe diep de gereformeerde en de hervormde scheidslijnen her en der nog lopen. Met het voorstel van de algemene kerkenraad blijft er geen enkel gereformeerd kerkgebouw meer open. Voor heel wat –vooral oudere– van oorsprong gereformeerde leden is dat een fors pijnpunt. „Ik heb heel veel waardering voor al het werk dat u hebt verzet”, zei een gemeentelid. „Maar één aspect hebt u verwaarloosd: de psychische kant. Alle gereformeerde kerkgebouwen sluiten had u niet moeten willen, want dat neemt men niet.”

Drewel was er echter duidelijk over: de gereformeerde en de hervormde kleuren hebben bewust geen rol gespeeld. „We hebben dit criterium niet meegenomen, anders waren we er nooit uitgekomen.” Hij riep de gemeenteleden ertoe op om –in het licht van Pinksteren– eens te kijken naar de eerste gemeenten, die alles gemeenschappelijk hadden. Hij riep op om niet achteruit te kijken, maar vóóruit. „Gereformeerden hebben nooit veel belang gehecht aan gebouwen. Het erfdeel der vaderen zit niet in erfgoed, maar in de geestelijke bagage. En díé moet u meenemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer