Koningin arriveert per schip in Oslo
Koningin Beatrix brengt deze week een staatsbezoek aan Noorwegen. Koning Harald V heeft haar uitgenodigd. De koningin doet Oslo en Bergen aan.
Het bezoek begint anders dan anders. Koningin Beatrix arriveert niet per vliegtuig, zoals gebruikelijk, maar per schip. Ze vaart morgen rond het middaguur aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp de haven van Oslo binnen. „Zo wordt de militaire samenwerking tussen Noorwegen en Nederland tot uitdrukking gebracht”, zegt de Rijksvoorlichtingsdienst. Nederlandse militairen oefenen –vooral ’s winters– regelmatig in Noorwegen in extreme weersituaties: sneeuw en kou.
Als koningin Beatrix net buiten de haven van Oslo aan boord is gegaan van de Tromp zal het Noorse fregat Zr. Ms. Otto Sverdrup 21 saluutschoten afvuren. Bij binnenkomst in de haven van Oslo worden nog 6 keer 21 saluutschoten gewisseld. Van Noorse zijde zullen deze afgevuurd worden vanaf de Akershus Vesting.
Kroonprins Haakon vaart met de koninklijke sloep het fregat Tromp tegemoet en zal koningin Beatrix aan boord welkom heten. Daarna stapt de koningin met een klein deel van haar gevolg over in de sloep, om naar Honnørbryggen, het deel van de haven direct voor het raadhuis van Oslo, te varen. Daar zullen koning Harald V, koningin Sonja en kroonprinses Mette-Marit hun gast welkom heten en vindt de inspectie van de erewacht plaats.
Visserij
Het programma van het staatsbezoek bevat een aantal elementen waaruit blijkt dat Nederland en Noorwegen veel gemeen hebben. Beide landen liggen bijvoorbeeld aan de Noordzee en doen daar aan energiewinning en visserij.
Om die gezamenlijke belangen te benadrukken, woont de koningin op de derde dag van het bezoek een gesprek bij over duurzame visserij. Hieraan nemen wetenschappers van het maritiem onderzoeksinstituut van Bergen en vertegenwoordigers van het Nederlandse en het Noorse bedrijfsleven deel. Verder organiseert het Visserij Innovatie Platform van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens het staatsbezoek een aantal bijeenkomsten voor experts in de visserij.
Voor het zover is, heeft de koningin een aantal formele elementen af te werken. In de haven van Oslo wordt zij met het gebruikelijke militaire eerbetoon ontvangen en na een lunch op het koninklijk paleis legt koningin Beatrix een krans bij het nationale monument op het terrein van de vesting Akershus. Daarna heeft zij een ontmoeting met de voorzitter van het Noorse parlement.
Op de avond van de eerste dag van het bezoek biedt koning Harald V koningin Beatrix een staatsbanket aan. De twee staatshoofden houden dan een toespraak, waarbij de goede contacten tussen beide landen zullen worden benadrukt.
De tweede dag van het staatsbezoek begint met progressieve thema’s. In het beursgebouw krijgt de koningin informatie over het progressieve emancipatiebeleid van de Noren. In het Scandinavische land werken relatief veel vrouwen. Noorwegen heeft een wet die stelt dat 40 procent van de bestuursfuncties in overheidsbedrijven en beursgenoteerde ondernemingen bekleed moet worden door vrouwen. Daarna laat de koningin zich op de Bjørnholtschool voorlichten over het thema integratie en het voorkomen van schooluitval. Tijdens het driedaagse bezoek begeleiden koning Harald en zijn vrouw, koningin Sonja, hun Nederlandse gast.
Woensdagmiddag ontvangt viceminister-president Halvorsen de koningin voor de regeringslunch en is zij aanwezig bij een gesprek tussen topmanagers uit het Nederlandse en het Noorse bedrijfsleven en de Noorse minister van Petroleum en Energie.
’s Avonds biedt de Nederlandse koningin het Noorse koningspaar een dansvoorstelling aan in het operagebouw van Oslo.
De derde en laatste dag van het staatsbezoek speelt zich af in het natte, maar mooie Bergen, een stad aan de Atlantische Oceaan. De koningin maakt er een wandeling door het historische Bryggen: een haven- en handelswijk uit de middeleeuwen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Na een gesprek over duurzame visserij luncht de koningin met de burgemeester van Bergen in een restaurant waar de gasten een fraai uitzicht hebben op de omgeving. Het bezoek aan Noorwegen wordt afgesloten met een kort pianoconcert in Troldhaugen, het voormalige woonhuis van de Noorse componist Edvard Grieg.
Paarden op Het Loo
Bezoekers aan het veelal lege stallencomplex van Paleis Het Loo kunnen soms onverwachts ruiters op het voorplein tegenkomen: zij rijden op paarden van de koningin. Als de vorstin in haar vrije tijd op Kasteel Het Oude Loo –het middeleeuwse kasteeltje naast Paleis Het Loo– verblijft, staan haar lievelingsdieren namelijk vaak in de stallen van het paleis. Daar verzorgen medewerkers van het Koninklijk Staldepartement uit Den Haag de dieren.
Zaterdag –en ook zondag– laten de verzorgers zien hoe de koninklijke paarden worden verzorgd en getraind en kan het publiek kennismaken met koninklijke rijtuigen. „Het Koninklijk Staldepartement mag gerekend worden tot een van de meest spectaculaire stalbedrijven ter wereld, met een uitzonderlijke collectie rijtuigen, tuigen en livreien”, licht de woordvoerder van Paleis Het Loo toe.
Zaterdag toont het Koninklijk Staldepartement verschillende aanspanningen van rijtuigen, zoals de galaberline, de galalandauer en jachtwagens. Ook koetsiers, lakeien en rijknechten zullen daarbij aantreden. De medewerkers van het staldepartement geven ook uitleg en beantwoorden vragen van het publiek over de paarden, aanspanningen, rijtuigen en de hieraan verbonden tradities. Zij laten zien hoe de paarden worden voorbereid op het escorteren van de koningin. Voor het evenement worden meer dan twintig paarden uit Den Haag van stal gehaald. In het stallencomplex zijn ook auto’s van de koninklijke familie te zien.
De stalpresentaties –alleen met kaartje bij te wonen– vinden plaats van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.