Opinie

Dodenherdenking heeft wel degelijk een politieke lading

Dodenherdenking en het vieren van de Bevrijding hebben een politieke lading. Dus mag de SGP in Leerdam de burgemeester daarvoor ter verantwoording roepen, stelt A. W. Keppel.

31 May 2010 09:10Gewijzigd op 14 November 2020 10:44

Burgemeester V. J. H. Molkenboer van Leerdam geeft in een ingezonden brief in deze krant van 25 mei aan dat het Comité 30 april, 4 en 5 mei (Comité 30-45) in Leerdam geen verantwoording wil afleggen over de opzet van dodenherdenking, omdat men handelt op basis van richtlijnen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Hij betreurt het dat de SGP in Leerdam de publiciteit heeft gezocht inzake 4 en 5 mei en zo de herdenking en het vieren van de Bevrijding tot politieke inzet heeft gemaakt.

Met een dergelijke houding worden de plaats en de positie van het comité onaantastbaar. Het Nationaal Comité spreekt over richtlijnen en het is aan het plaatselijk comité om daar keuzes in te maken. Aan wie legt het comité, onder leiding van de burgemeester, nu nog verantwoording af?

In tegenstelling tot wat Molkenboer beweert, hebben de activiteiten rond 4 en 5 mei onmiskenbaar een politieke lading. De gemeente Leerdam ondersteunt deze activiteiten met communicatie en het beschikbaar stellen van faciliteiten. De burgemeester spreekt een herdenkingsrede uit en onder zijn regie worden tevens de benodigde vergunningen en ontheffingen verstrekt. Dit jaar is daarnaast een forse som gemeenschapsgeld beschikbaar gesteld voor het houden van een bevrijdingsfestival.

Het hoeft geen betoog dat onze partij zich niet met het aangeboden programma kan identificeren. Het programma verandert en snijdt daarbij steeds meer de banden met het christendom door. Zo is een herdenkingsbijeenkomst in de kerk recent vervallen. Een voorheen kerkelijk georiënteerde bijeenkomst, met een meditatie van een hervormde dominee, is nu buiten de kerk komen te staan. Bovendien werd een groot bevrijdingsfeest gehouden, nota bene op het kerkplein. Onze partij heeft daarom gemeend deze ontwikkelingen aan de orde te moeten stellen. Van andere christelijke partijen en instellingen kregen we geen bijval, ook de burgemeester bleek niet ontvankelijk voor Bijbels genormeerde uitgangspunten.

De gemeente wenste overigens een bevrijdingsfeest voor iedere burger. Zij gaat echter voorbij aan het feit dat veel mensen vanwege hun principes niet kunnen en willen deelnemen aan zo’n feest. De gemeente kan dit weten. Als zij desondanks volhardt in haar beleid is er voor christenen weinig plaats meer.

De burgemeester stelt dat bij samenleven de eigen normen en waarden niet centraal gesteld moeten worden, betrokkenheid en verscheidenheid moeten de bindende waarden zijn. Dat zou de oorlog ons wel geleerd hebben. De SGP-fractie kan en wil niet anders dan Gods Woord als toetssteen voor betrokkenheid en verscheidenheid hanteren. Daarbinnen is voldoende ruimte voor een gepaste viering en herdenking.

De auteur is fractievoorzitter van de SGP in Leerdam.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer