Waterlinie behoedde Nederland voor totale ondergang.
De Oude Hollandse waterlinie behoedde Nederland in het rampjaar 1672 voor een totale ondergang. Zo veel wordt wel duidelijk uit een nieuw boek over de verdedigingslinie.
In ”Cordon van Holland. Het beeld van de Oude Hollandse Waterlinie” beschrijft historicus Harm Hoogendoorn de totstandkoming van de waterlinie in 1672. In korte tijd moesten honderden hectares weiland volstromen met water, om zo de oprukkende Fransen een halt toe te roepen. Dat lukte pas op het laatste moment.
Toen de Franse legermacht eind juni de stad Utrecht binnenmarcheerde, waren de inundaties enkele tientallen kilometers verderop nog volop aan de gang. „Want de aerdt der Hollanders is soodanigh, dat als haer noodt en de periculen (gevaren) niet seer claer voor ogen comen, sy geensins gedisoneerd (aangezet) connen worden om naer behooren te vigileren (waken) voor haer eijgen securiteijt”, zo citeert Hoogendoorn een onbekende schrijver.
De grote waarde van ”Cordon van Holland” ligt echter niet in de geschiedschrijving, maar in het grote aantal kaarten dat erin is gepubliceerd. De uitgave is een goudmijn voor cartografen en historici. Voor de inwoners van het gebied tussen Muiden en Gorinchem zijn de luchtfoto’s achter in het boek aardig om te zien. Daarop zijn restanten van de waterlinie in het landschap te zien.
Verspreid in het boek zijn informatieve pagina’s opgenomen over vestingsteden in de linie: Woudrichem, Gorinchem, Nieuwpoort, Schoonhoven, Oudewater, Woerden, Nieuwersluis, Weesp, Naarden en Muiden.
Cordon van Holland, Harm Hoogendoorn; uitg. Stichting Groene Hart, Woerden, 2010; ISBN 978 90 812 4416 2; 112 blz.; € 29,50.