Luchtig toetje
Houdt u ook zo van runderknakworstjes met vooral veel kalkoenschraapsel? Van fruitontbijt met alleen wat vruchtensapconcentraat en bananenpulp? Van sap van Hollands fruit, gemaakt van louter buitenlandse vruchten?
Tot begin deze week had ik nog nooit van Foodwatch gehoord, maar ik ben nu al groot fan. De nieuwe consumentenorganisatie doet stevige uitspraken over producten die niet zijn wat ze zeggen te zijn. Over fabrikanten die slechts de halve waarheid spreken. Ik kan er echt van genieten.
Onbewust moet ik aan Luchtig Toetje van Friesche Vlag denken. Een mierzoet toetje dat ik in mijn jeugd graag elke week, liefst in banaansmaak, in mijn moeders winkelwagentje had gelegd. Het is voor mij –inmiddels– het schoolvoorbeeld van misleiding. Geen gram fruit zit erin, enkel aroma en kleurstoffen.
Een ander nagerecht dat ik me herinner is de kwark-eiwitcreatie die mijn vader maakte. Ik geloof niet dat ik het luchtige toetje destijds zag als ook maar een slap aftreksel van de geweldige, chemische fabrieksdrab. En inderdaad, besef ik nu, het is geenszins te vergelijken. Als het rauwe ei u afschrikt: de fabrieksvariant van dit toetje is vermoedelijk schadelijker voor uw gezondheid.
In deze tijd van het jaar eet ik er graag rabarber bij. En tussen de happen door stem ik op de voedselfabrikant die volgens mij „het best gebakken lucht verkoopt” (foodwatch.nl). Ik twijfel nog tussen Mona met zijn Yoki Drink Aardbeien met welgeteld 0,6 procent aardbeiensap en ongeveer evenveel suiker als cola („gezonde yoghurtdrink met puur vruchtensap en 0 % vet”) en Heineken met zijn Vitamin Water dat toegevoegd vitamine C, maar vooral aroma’s, citroenzuur en bijna acht suikerklontjes per halve liter bevat. Ik ben benieuwd wie dit jaar het eerste zogenaamde Gouden Windei ontvangt.
Ingrediënten (voor vier personen)
l2 eiwitten
l40 g witte basterdsuiker
l300 g kwark
l300 g rabarber
l50 g kristalsuiker (evt. meer naar smaak)
Bereiding
Haal het blad van de rabarber en maak de stelen schoon. Laat daarbij de rode buitenkant intact, die zorgt voor een mooie roze compote. Snijd in stukje van ongeveer 3 centimeter. Kook de stukjes met de kristalsuiker en 75 ml water in 5 minuten tot een grove compote (roer regelmatig). Laat afkoelen.
Verwarm de grill. Klop de eiwitten met de bastersuiker stijf in een vetvrije kom. Houd van dit mengsel drie eetlepels apart; klop de rest luchtig met de kwark. Verdeel het toetje over vier ovenschaaltjes en schep er rabarbercompote op. Dek af met een toef eiwitschuim. Zet de schaaltjes kort onder de hete grill tot het schuim bruin kleurt.
Reageren aan scribent? marielle@refdag.nl