Buitenland

TESTBouterse, omstreden gevangene in eigen land

PARAMARIBO – De 64-jarige Desi Bouterse mag de verkiezingswinst dan wel op zak hebben, een eigen rol op de politieke voorgrond ligt niet voor de hand. Daarvoor is hij te omstreden.

Armand Snijders
26 May 2010 12:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:42
Desi Bouterse. Foto EPA
Desi Bouterse. Foto EPA

Hij staat al jaren op de opsporingslijst van Interpol vanwege zijn veroordeling door de Nederlandse rechter wegens grootschalige drugshandel. Daardoor loopt hij grote kans opgepakt te worden zodra hij voet over de Surinaamse grenzen zet. Bouterse is in feite gevangene in eigen land. Voor een president zal dat een onmogelijke situatie zijn.

Daarnaast speelt het proces rond de Decembermoorden van 1982, waarbij vijftien tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime zonder vorm van proces werden geëxecuteerd. Het proces, waarin Bouterse als hoofdverdachte is aangemerkt, begon pas eind 2007.

Het streven om voor de verkiezingen van gisteren tot een uitspraak te komen, is niet gehaald. Integendeel, de zaak sleept zich voort terwijl Bouterse in die tweeënhalf jaar nog geen voet in de rechtszaal heeft gezet. Volgens Bouterse is de trage procesgang het bewijs dat justitie geen zaak tegen hem heeft en dat er sprake is van „een politiek proces” om de al lange tijd verwachte verkiezingsoverwinning te voorkomen. Een bewering die er bij zijn veelal jonge aanhang als koek in ging.

Veroordeling of niet, vaststaat dat politiek Den Haag op de achterste benen zal gaan staan als Bouterse binnenkort president wordt of een andere vooraanstaande functie gaat bekleden. Daarmee zou de van tijd tot tijd toch al moeizame relatie tussen Nederland en Suriname eenzijdig vanuit het Binnenhof direct worden beëindigd.

Veel oudere Surinamers en nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden maken zich geheel andere zorgen. Zij vrezen dat, nu de Mega Combinatie de verkiezingen heeft gewonnen en waarschijnlijk regeermacht verwerft, Bouterse hiervan gebruik zal maken om het lopende proces te stagneren of zelfs stop zal zetten. En mocht het toch tot een veroordeling komen, dan zou hij zijn invloed kunnen aanwenden om de president, die uit zijn eigen politieke combinatie komt, gratie te laten verlenen.

Maar voorlopig is dat alles nog niet aan de orde. Binnen de Mega Combinatie gaan ze nu vooral eerst feestvieren. Overmorgen zien ze weer verder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer