Wetenschap & techniek

TEST_Rioolwaterzuivering levert energie op

Rioolwaterzuivering kan energie opleveren als daarbij anammoxbacteriën aan het werk gezet worden. Dat hebben onderzoekers van de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen vorige week gesteld in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

26 May 2010 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 10:41
Anammoxtechniek werkt met samengepakte bacteriën in korrelvorm. Foto TU Delft
Anammoxtechniek werkt met samengepakte bacteriën in korrelvorm. Foto TU Delft

In de rioolwaterzuiveringsinstallatie Dokhaven in Rotterdam is deze maand een proef gestart waarbij de wetenschappers het effect van de inzet van anammoxbacteriën voor het eerst in de praktijk uitproberen.

Tijdens het proces wordt het schadelijke ammonium, samen met nitriet, door anammoxbacteriën omgezet in stikstofgas. Dit maakt het proces onder meer interessant voor de verwijdering van ammonium in rioolwaterzuiveringsinstallaties. De anammoxtechniek heeft als belangrijk voordeel dat zij weinig energie kost in vergelijking met conventionele zuiveringstechnieken.

De verwachtingen van Mark van Loosdrecht, hoogleraar biotechnologie aan de TU Delft, zijn hooggespannen: „Nu verbruiken we bij rioolwaterzuivering in Nederland ongeveer 16 kilowattuur (kWh) per persoon per jaar. Met deze nieuwe technologie kunnen we 9 kWh per persoon per jaar produceren. In totaal zou deze omslag, in Nederland alleen, ongeveer 85 megawatt schelen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer