TEST Minder werklozen, maar vlag blijft binnen
DEN HAAG (ANP) – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde vrijdag een daling van de werkloosheid, maar durfde daaruit niet te concluderen dat het tij is gekeerd.
Piet Hein van Mulligen van het CBS zegt geen reden te zien „om nu de vlag uit te steken”. Een duidelijke verklaring van de afname van de werkloosheid heeft hij niet. Van Mulligen wijst erop dat het CBS de cijfers baseert op het ondervragen van mensen en hij sluit zelfs niet uit dat „ontmoediging” een rol kan spelen. Bij voortdurend slechte berichten over de economie zouden mensen minder geneigd zijn aan te geven dat ze actief op zoek zijn naar een baan.
UWV WERKbedrijf liet vrijdag weten dat er nu twee maanden achtereen minder WW-uitkeringen zijn. Het aantal uitkeringen dat werd beëindigd, was in april hoger dan het aantal nieuwe uitkeringen. Dat kwam niet alleen doordat de duur van de uitkering ten einde liep, maar vooral doordat in april meer dan 22.000 mensen het werk konden hervatten.
Directeur André Timmermans van UWV WERKbedrijf wijst erop dat de werkloosheid het meest afneemt bij de jongere mannen. Ze kunnen weer aan de slag in de industrie en de agrarische sector. Dat past in het beeld dat de industrie als eerste de klappen krijgt bij een economische neergang, maar ook weer als eerste profiteert van een opleving. Maar ook Timmermans vindt dat „we heel voorzichtig moeten zijn met het trekken van conclusies”. Volgens hem is er nog geen sprake van echt herstel van vertrouwen in de economie.
Het werkloosheidspercentage is gedaald van 6,1 procent in de periode van januari tot en met maart naar 5,9 procent in de periode van februari tot en met april. Nadat de stijging van de werkloosheid steeds minder werd, is nu sprake van een daling. Het aantal werklozen daalde met negenduizend personen naar 459.000.
Het Centraal Planbureau, de rekenmeesters van het kabinet, verwacht dat de werkloosheid dit jaar verder zal oplopen naar 6,5 procent. Het CBS doet niet aan voorspellingen, zegt Piet Hein van Mulligen daarover, maar volgens hem is het „totaalbeeld nog niet positief”. Hij wijst daarbij op het aantal vacatures, het aantal gewerkte uitzenduren én op de bezettingsgraad in de industrie. De benutting van machines en apparaten ligt nog lang niet op het niveau van voor de financiële crisis in 2008, en dan is er weinig animo bij bedrijven om te investeren in uitbreiding van productie, die banen met zich brengt.
Het CBS meldde eerder deze maand een geringe economische groei, die alleen is toe te schrijven aan de export van goederen en dus niet aan bestedingen van de consument of investeringen door bedrijven. Jan Kamminga, voorzitter van de brancheorganisatie FME, wijst erop dat de dalende euro goed is voor de export van Nederland, maar „daar houdt het goede nieuws op”. Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt het nieuwe werkloosheidscijfer „een positief signaal”, maar ook wat deze werkgeversorganisatie betreft maakt een zwaluw nog geen zomer.
Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken wijst erop dat de werkloosheid in ons land laag is in vergelijking met andere landen. Hij schrijft dat toe aan maatregelen van het inmiddels gevallen kabinet, waaronder de deeltijd-WW. Ook is volgens hem een „verantwoorde loonontwikkeling” van belang.