Kerk & religie

„Iedereen weet hier dat wij van de kerk zijn”

Vlak bij de Grote Kerk in Enschede staat, omringd door poolcafé’s, koffieshops en Irish pubs, nog de oude pastorie. Op de bovenverdieping woont niet de predikant, maar de pastoor. De benedenverdieping geeft ruimte aan het Oecumenisch Citypastoraat.

Jan van ’t Hul
21 May 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 10:39
ENSCHEDE – Het Citypastoraat Enschede wordt gerund door tientallen vrijwilligers, met als vaste mensen mw. ds. E. Sonneveld en pastor J. van den Nieuwendijk. „Wij willen doordeweeks een plek hebben waar mensen zomaar naar binnen kunnen lopen, waar ze een
ENSCHEDE – Het Citypastoraat Enschede wordt gerund door tientallen vrijwilligers, met als vaste mensen mw. ds. E. Sonneveld en pastor J. van den Nieuwendijk. „Wij willen doordeweeks een plek hebben waar mensen zomaar naar binnen kunnen lopen, waar ze een

In de hal liggen de Groot Nieuws Bijbel en een eigentijdse versie van het ”Onze Vader”: „Onze Vader, Die in de hemel is, Uw naam worde zichtbaar in ons, laten wij uw wil doen, op aarde, zoals in de hemel.” Er is een rek met lectuur: over leren geloven, theologische vorming, kringwerk, het parochieblad, het kerkblad, een blaadje van de bank over persoonlijke leningen. Aan de wand hangen twee schilderijen: één over Golgotha, en een ander over de stroom van levend water.Het Citypastoraat Enschede wordt gerund door tientallen vrijwilligers, met als vaste mensen mw. ds. E. Sonneveld (predikant van de protestantse gemeente en van de vrije evangelische gemeente) en J. van den Nieuwendijk (pastor van de rooms-katholieke parochie). Het Citypastoraat werd in 1993 opgericht door de Raad van Kerken in Enschede.

Wat beoogt u met het Citypastoraat?

Ds. Sonneveld: „Wij willen doordeweeks een plek hebben waar mensen zomaar naar binnen kunnen lopen, waar ze een luisterend oor krijgen, waar ze iets over hun leven of over hun geloof kunnen delen. Hartelijkheid doet altijd veel mensen goed.”

Is het direct duidelijk dat jullie „van de kerk” zijn?

Ds. Sonneveld: „Sterker nog, iedereen weet dat hier. Maar als je open wilt staan voor elkaars nood en verdriet, hoef je het nog niet om de twee minuten over God te hebben.”

Van de Nieuwendijk: „Hier kan iedereen zichzelf zijn, ongeacht wie ze zijn, ongeacht wat ze gedaan hebben. Niemand wordt hier gezien als een geval, of als een probleem. Je merkt dat zo’n houding bij de ander iets van vrede en innerlijke rust oproept.”

Doet u hier kerkelijk werk, of maatschappelijk-sociaal werk?

Van de Nieuwendijk: „Wij zijn geen maatschappelijk werkers. Dit is de laatste plek op aarde waar niemand wordt weggestuurd. Dat is een hoge opdracht. Als ik het gelovig mag zeggen: Wij willen hier zichtbaar maken dat God in ieder mens aanwezig is. Wij hoeven niet God uit de hemel te trekken, want Hij is al onder ons. Dat werkt helend. Wij proberen God tot leven te wekken in mensen.”

De kerken in Enschede lopen zienderogen leeg. Maar het Citypastoraat wordt steeds voller.

Van de Nieuwendijk: „Wij spreken niet het gangbare kerkelijke jargon, want we weten dat dat mensen afstoot.”

U komt ook niet direct met een groot zwart boek aan?

Ds. Sonneveld: „Nee, evenmin met de Dordtse Kerkorde of met de catechismus. Daar bereik je in Enschede geen mensen mee.”

Ongemerkt komt toch zondag 1 aan de orde. Ds. Sonneveld: „Wij merken wel dat mensen de vraag over de enige troost in leven en in sterven wel stellen, in hun eigen woord natuurlijk. Is dat niet ten diepste de vraag van iedereen?”

Wat wilt ten diepste kwijt aan bezoekers?

Ds. Sonneveld: „Aangespoord door de Bijbelse verhalen van bevrijding geloven wij dat het leven niet bedoeld is om te blijven steken in narigheid en ellende, in onrecht en verdriet. Samen houden we er de moed in. Die moed hebben we nodig, want vaak is bevrijding een lange weg. Daarvoor heb je een lange adem nodig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer