Merkel en Sarkozy officieel weer „op één lijn”
President Nicolas Sarkozy van Frankrijk en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben zich donderdag ingespannen de indruk weg te nemen dat beide landen het niet eens zijn over de aanpak van de schuldencrisis.
Sarkozy verklaarde donderdagavond nadrukkelijk dat er geen sprake is van meningsverschillen. Merkel had eerder op de dag al laten weten dat Frankrijk en Duitsland samenwerken bij de aanpak van de problemen.Woensdag ontstond er frictie tussen Duitsland en Frankrijk door de beslissing van de Duitse regering om bepaalde speculatieve handelingen voorlopig te verbieden. Ook de uitspraken van Merkel dat de euro in gevaar is, vielen bij de Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde niet in goede aarde. En Lagarde stak dat niet onder stoelen of banken. Het gebrek aan een eensgezind Europees optreden leidde op de beurzen tot forse verliezen.
Frankrijk en Duitsland lieten donderdag weten zich op de komende G20-top hard te maken voor een internationale belasting op financiële transacties. „Een van de dingen die we hopelijk dit jaar nog kunnen regelen, is een heffing op de belangrijkste banken en financiële instituties, inclusief hedgefondsen”, zei Lagarde in een videoboodschap aan een conferentie over de hervorming van het financiële systeem in Berlijn. „Daar moeten we vooruitgang in boeken.”
Merkel riep de belangrijkste economieën op meer werk te maken van de nieuwe regels voor de financiële wereld. Daarbij herhaalde zij haar voorkeur voor een heffing op financiële transacties. „Ik denk niet dat de financiële markten ten onder zullen gaan als we het eens worden over een internationale belasting.”
Zo’n belasting stuit echter op sterke weerstand van onder meer Canada, de huidige voorzitter van de G20. Volgens de Canadese staatssecretaris van Financiën is er dan ook weinig kans dat er bij de volgende topontmoeting, eind juni in Toronto, al overeenstemming over wordt bereikt.
Een woordvoerder van Merkel liet weten dat Sarkozy en de bondskanselier elkaar donderdag uitvoerig telefonisch hebben gesproken. Zij spraken af zich samen voor te bereiden op zowel de G20-top als de Europese top van 17 juni. „President Sarkozy heeft de uitnodiging van de bondskanselier aanvaard om op 7 juni naar Berlijn te komen”, aldus de woordvoerder.
De nieuwe regering in Groot-Brittannië heeft donderdag plannen bekendgemaakt om de bankensector te hervormen. Daarbij wil de combinatie van Conservatieven en Liberaal-Democraten een bankbelasting invoeren en de bonuscultuur in de financiële sector aanpakken.
Daarnaast gaat een onafhankelijke commissie de mogelijkheden onderzoeken om het zakenbankieren af te splitsen van het consumentenbankieren. Het terugdringen van het enorme begrotingstekort krijgt echter prioriteit.
In Nederland liet PvdA-partijleider Cohen weten dat zijn partij wil dat banken 1 miljard euro neertellen om Nederland te helpen uit de crisis te komen. Maar de financiële instellingen nog harder aanpakken is niet gewenst, omdat ze dan opnieuw in de problemen zouden kunnen komen, aldus Cohen donderdag tijdens een campagnebijeenkomst in Leeuwarden. Cohen legde uit dat zijn partij de banken wil belasten, omdat „zij het zijn geweest die ons in deze crisis hebben gebracht.”