Europese beurzen opnieuw fors onderuit
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen zijn donderdag opnieuw met grote verliezen gesloten. De onenigheid tussen Europese leiders over de juiste aanpak van de schuldencrisis en de financiële sector drukten de koersen voor de tweede achtereenvolgende dag diep in het rood.
De Amsterdamse AEX-index ging 6,59 punten, ofwel 2 procent, achteruit tot 314,86 punten. De MidKap-index verloor 3 procent tot 502,08 punten. Op de andere belangrijke beurzen van Europa was het beeld even somber. Londen, Frankfurt en Parijs leverden 1,7 tot 2,3 procent in.
Woensdag voedde Duitsland de onzekerheid op de markten door eenzijdig bepaalde speculatieve handelingen te verbieden. Donderdag sprak bondskanselier Angela Merkel zich nogmaals krachtig uit voor een internationale belasting op financiële transacties. In de komende dagen moet bij verschillende topontmoetingen blijken in hoeverre andere landen mee willen gaan in de Duitse dadendrang.
De onzekerheid zette de koersen vooral in de middaghandel zwaar onder druk. De AEX-index bereikte daarbij bijna het laagste niveau van dit jaar. Een groot deel van de verliezen werd in het laatste uur echter goedgemaakt. De koers van de euro bleef donderdag redelijk stabiel op 1,2380 dollar. Bij het slot van de beurshandel een dag eerder werd de munt voor 1,2310 dollar verhandeld.
In de Europese hoofdgraadmeters waren nauwelijks winnaars te vinden. In de AEX hield alleen bouwconcern BAM het hoofd boven water, met een koersstijging van 4,2 procent. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal bijna 10 miljoen euro winst, waar op verlies werd gerekend.
Andere belangrijke fondsen gingen zwaar onderuit. Zo verloren ING, Aegon, ArcelorMittal, Philips en TNT ruim 3 procent. Uitzendconcern Randstad bungelde onderaan de AEX met een min van 4,5 procent. Branchegenoten USG People en Brunel hadden het nog zwaarder te verduren: zij zagen ongeveer 7 procent van de beurswaarde verdampen.
Air France-KLM verloor 2 procent. De luchtvaartmaatschappij maakte woensdag nabeurs bekend dat in het afgelopen kwartaal opnieuw rode cijfers zijn geschreven. Het bedrijf ziet wel de eerste voorzichtige tekenen van herstel.
De prijs van een vat ruwe olie (van 159 liter) daalde bijna 3 procent tot 67,90 dollar.