„We beleven dramatische tijden”
De financiële wereld beleeft de ernstigste financiële crisis in tientallen jaren, meent Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB).
Trichet doet zijn uitspraken in een interview dat maandag werd gepubliceerd in het Duitse weekblad der Spiegel.„Sinds september 2008 zijn we geconfronteerd met de moeilijkste situatie sinds de Tweede Wereldoorlog, misschien zelfs de Eerste Wereldoorlog. We hebben echt dramatische tijden meegemaakt en maken ze nog mee”, aldus Trichet.
De centrale bankier vergelijkt de paniek op de financiële markten van ruim een week geleden met de situatie in het najaar van 2008. Toen leidde het omvallen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers bijna tot een complete ineenstorting van het mondiale financiële stelsel.
Trichet stelt dat er stevige maatregelen moeten worden genomen om onverantwoord leengedrag door overheden van de eurolanden te voorkomen. „De ECB vraagt om omvangrijke veranderingen en ik zal dit nader toelichten in de werkgroep die wordt voorgezeten door Herman van Rompuy.”
EU-president Van Rompuy werkt aan voorstellen voor onder meer aanscherping van het stabiliteitspact. Hierin zijn de begrotingsregels voor landen van de Europese Unie vastgelegd.
Trichet bestrijdt verder de suggestie dat de ECB zijn onafhankelijkheid heeft verloren toen begin vorige week werd besloten staatsleningen van eurolanden te gaan opkopen.
Deze nog nooit vertoonde stap was de bijdrage van de ECB aan het omvangrijke reddingsplan voor de eurozone. Het werd opgezet naast het vangnet van 750 miljard euro van de Europese regeringsleiders en het Internationaal Monetaire Fonds (IMF).
De stap om staatsobligaties op te kopen was volgens de ECB nodig omdat er acute financieringsproblemen dreigden voor bijna alle eurolanden. Zakenbanken die namens overheden staatsobligaties in de markt zetten, hadden hiertoe een dag eerder een nooproep gedaan nadat de handel in steeds meer staatsleningen was stil komen te liggen door het volledig wegvallen van de bereidheid in de financiële markten om nog risico te lopen.
Kort voor de aankondiging van zondagnacht had Trichet echter nog gezegd dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB niet aan de orde was.
„We hebben niet toegegeven aan regeringsleiders en staatshoofden. We baseren onze beslissingen altijd alleen op onze eigen inschatting van de situatie en niet op de aanbevelingen van overheden, markten of sociale partners”, stelt Trichet daar nu over.
DE ECB-voorman drukt Europese en vooral Duitse spaarders daarnaast op het hart dat zij niet bang hoeven te zijn dat de ECB de inflatie sterk zal laten oplopen. „Ik begrijp de gevoeligheid van mijn Duitse vrienden. Maar de feiten zijn dat de inflatie in Duitsland nog nooit zo laag is geweest als in de afgelopen elf jaar.”
Door het opkopen van staatsobligaties komt extra geld in omloop. Dit kan leiden tot prijsstijgingen. De ECB neemt echter maatregelen om te compenseren voor de groei van de geldhoeveelheid, benadrukt Trichet.