Kerk & religie

HGJB gaat gesprek over eredienst aan

De Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) gaat de komende maand tijdens acht bezinningsbijeenkomsten met beleidsmakers in gesprek over de eredienst en de plaats van jongeren daarin.

Kerkredactie
17 May 2010 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 10:33
BILTHOVEN - „Veel ouders ervaren spanning in hun gezin rond de beleving van de zondagse kerkdienst.” De foto heeft geen verband met het artikel. Foto RD
BILTHOVEN - „Veel ouders ervaren spanning in hun gezin rond de beleving van de zondagse kerkdienst.” De foto heeft geen verband met het artikel. Foto RD

Samen met de aanwezigen –predikanten, jeugdouderlingen en leden van eredienstcommissies– wil de jeugdbond zowel de jongere als de praktijk van de eredienst in hervormd-gereformeerde gemeenten ontleden: de ontwikkeling van jongeren, de huidige cultuur, de kerkelijke traditie en de Bijbels-theologische wortels van de eredienst.„Veel ouders ervaren spanning in hun gezin rond de beleving van de zondagse kerkdienst”, bemerkt Casper van Dorp, die bij de HGJB verantwoordelijk is voor het programma ”Gemeente & eredienst”. „Een deel van de jongeren en kinderen zitten in de kerk hun tijd uit of sms’en op de galerij. Tegelijk is het prachtig dát ze er zitten. Wanneer je belijdt dat je in de kerk sámen God ontmoet, stelt dat ook eisen aan de eredienst. Dan is het goed om de dienst zo toegankelijk mogelijk te maken.”

De jeugdbond wil het proces waarin gemeenten zich bevinden begeleiden. „Wat we niet bedoelen”, zegt Van Dorp, „is sluitende antwoorden geven of gemeenten een bepaalde richting aanwijzen.” Het gesprek zal dan ook over de inhoud gaan. „De vorm is de uitkomst, niet de insteek.”

De jeugdwerkadviseur constateert in dit verband dat de vaste structuur van de kerkdienst iets is waar kinderen behoefte aan hebben. Houvast geeft veiligheid. Of kinderen zich thuisvoelen hangt ook sterk af van de aanwezigheid van authentieke gemeenteleden. „De vrouw op het hoekje van de kerkbank die mij vroeger een knipoog of een pepermuntje gaf, zorgde ervoor dat ik me thuis voelde.”

De HGJB leidt de bezinning met behulp van een zevental basisnoties. Onder meer Gods almacht heeft daarin een plaats alsook de notie dat God een God is van het verbond en dus van ontmoeting en relaties.

Aandacht is er verder voor Zijn openbaring in de natuur, waaronder de jeugdbond ook de cultuur verstaat. Van Dorp: „Ik ontken niet dat we in een gevallen wereld leven, maar God is een herscheppend God Die in de gebrokenheid nieuw leven geeft. In Zijn zorg voor de wereld werkt Hij ook buiten de kerk.”

De eredienst wordt zo „een kruispunt” van verschillende levensterreinen. „Een plek van rust en ontmoeting, een plek waar we uit het Woord leren hoe we moeten leven in een veelzijdige wereld. Wie dat vertaalt, komt uit bij herkenbare prediking. Ik wil de boodschap graag kunnen toepassen bij de keuzes die ik in mijn leven maak.”

Doelgroepdiensten en kindernevendiensten leiden in de visie van de HGJB niet tot meer betrokkenheid van jongeren. „Geef ze een plek in de bestaande dienst”, zegt Van Dorp. „Laat ze iets uitdelen, iets voorlezen. Maar vooral: rust ze toe. Leg die moeilijke psalm uit.” Met een stappenplan van de HGJB kunnen bezoekers van de bezinningsavonden het gesprek ook in hun eigen gemeente voeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer