„Kras en Stip aan te spreken op vliegramp”
AMSTERDAM (ANP) - Als slachtoffers van de vliegramp in Libië een pakketreis hadden geboekt bij een reisbureau, kunnen nabestaanden daar een schadevergoeding gaan eisen. Dat zegt advocaat Reinier van Campen, die is gespecialiseerd in het vervoerrecht.
Van de 71 Nederlandse inzittenden van het gecrashte toestel reisden 38 mensen met reisbureau Stip en 24 met concurrent Kras. Negen hadden zelf een ticket gekocht.„Als je bij Kras of Stip een pakketreis hebt geboekt, kun je hen aanspreken”, aldus Van Campen. „Die mogelijkheid wordt door de Nederlandse wet heel duidelijk geboden”.
Dat geldt volgens Van Campen ook als de reisbureaus geen blaam treft voor het ongeval, althans tot een bedrag van 120.000 euro. Zij kunnen het uitbetaalde bedrag dan op hun beurt weer verhalen op de partij die wel verantwoordelijk is. Dat zou bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways kunnen zijn.
Alleen nabestaanden van slachtoffers die een pakketreis hebben geboekt, kunnen aankloppen bij de reisbureaus. Als mensen alleen een vliegticket hadden geboekt bij Kras of Stip, kan dat niet.
In tegenstelling tot Van Campen stelt luchtvaartadvocaat Frans Vreede dat juist Afriqiyah Airways de eerst aangewezen partij is om een schadevergoeding op te verhalen. Nabestaanden hoeven dan echter niet bang te zijn dat ze ook in Libië moeten gaan procederen, zegt hij.
Volgens het internationale verdrag van Montreal, dat de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen regelt, kunnen nabestaanden namelijk terecht bij de rechter in het land waar de plaats van bestemming is gelegen. Veel Nederlandse slachtoffers waren op weg naar Düsseldorf of Brussel, dus de nabestaanden zouden dan in Duitsland of België kunnen procederen. Mogelijk is zelfs de Nederlandse rechter bevoegd. Dat onderzoekt Vreede nog.
Dat een eventuele procedure in Europa zou plaatsvinden, is goed, vindt de advocaat. „In het algemeen is het in Afrikaanse landen minder gemakkelijk om je recht te halen”.
Vreede zegt dat daarnaast mogelijk vliegtuigbouwer Airbus - de maker van het gecrashte toestel - aansprakelijk is. Het ongeval van woensdag lijkt volgens hem namelijk op de crash van een Airbus van hetzelfde type op 1 juni vorig jaar. Dat toestel van Air France stortte door nog steeds onbekende oorzaak in de Atlantische Oceaan. De 228 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven.